Idegrendszer működéséhez szükséges vitaminok

Az agy és az idegrendszer talán a legbonyolultabb és legérzékenyebb része az emberi szervezetnek. Megfelelő működéséhez nem szabad alábecsülni az egészséges táplálkozás fontosságát sem.

A következőkben többet tudhat meg arról, hogy a B-vitaminok milyen hatással vannak az idegrendszer működésére.

Habár minden elfogyasztott tápanyag hatással lehet az idegrendszerre, a fehérjéken és az aminosavakon kívül a legnagyobb szerepet a B-vitaminok családja játssza az agy és az idegrendszer megfelelő működésében.

A vitaminhiány következménye

A B1-vitamin (tiamin) hiánya megzavarhatja bizonyos neurotranszmitter aminosavak termelését, valamint a glükóz metabolizmusát, amire az agy nagyon érzékeny. A B1-vitamin hiánya okozza a beriberit, melyre ödéma, légszomj, érzékelési zavarok és bénulás jellemző, valamint izomgyengeség, ingerlékenység és maradandó agykárosodás is előfordulhat. A tiaminhiány a nyugati kultúrákban ritka, de alkoholizmus vagy alultápláltság esetén előfordulhat.

A B2-vitamin (riboflavin) hiánya visszamaradott növekedést okozhat gyermekeknél és csecsemőknél, melynek tünetei a vérszegénység, az orr körüli kiütések, a száj külső szélén jelentkező repedések, valamint a vörös, gyulladt nyelv.

A niacinhiány is összefüggésbe hozható az idegrendszeri károsodással. Enyhe niacinhiány esetén gyengeség, remegés, szorongás, depresszió, ingerlékenység tapasztalható. A súlyos B3-vitaminhiány már delíriumhoz, demenciához és halálhoz is vezethet, de korunkra a súlyos niacinhiány nem jellemző.

A B6-vitamin (piridoxin) elengedhetetlen a neurotranszmitterek anyagcseréjéhez. A B6-vitamin hiánya fáradtsághoz, idegességhez, ingerlékenységhez, depresszióhoz, álmatlansághoz és nehéz járáshoz vezet. Emellett B6-vitamin hiányára utalhatnak szédülés, ideggyulladások, idegfájdalmak is.

A biotin (B7-vitamin) hiánya ritka, de ha jelentkezik, akkor fáradtságot, hányingert, étvágytalanságot, izomfájdalmakat okozhat.

Az elégtelen táplálkozás eredménye

A népesség kb. 5-10%-a szenved az elégtelen táplálkozás miatti folsavhiányban. A B9-vitamin hiányát okozhatják felszívódási problémák, például lisztérzékenység is. A folsav hiánya vérszegénységet és neuropátiát okozhat a felnőtteknél, de súlyosabb következménnyel járhat az anyai folsav hiánya csecsemőknél, akiknél velőcső-záródási rendellenességhez vezethet, ezért a gyermeket tervező nőknek már a fogantatás előtti hónapokban és a terhesség egész ideje alatt javasolt a folsav szedése.

A B12-vitamin (cianokobalamin) nemcsak a vészes vérszegénységet akadályozza meg, hanem elengedhetetlen a myelin (a velőshüvely) megőrzéséhez. A myelin elégtelen szintézise idegkárosodáshoz vezethet. Vészes vérszegénység esetén a kognitív funkciók károsodnak, és demencia alakulhat ki.

Forrás:
Vitaminok, táplálkozási zavarok, 85-93 old.
Gyermekgyógyászat, szerk: Maródi László, Medicina Kiadó, 2001

Diet and nutrition, Vitamin deficiencies, psychyatric symptoms, pg 843-845
Synopsis of Psychiatry, Kaplan & Sadock, 10th edition


close