K-vitamin

A K-vitamin az idegrendszeri ingerületek közvetítésében, valamint a zsírok szervezetben történő szállításában játszik szerepet, de nélkülözhetetlen a véralvadáshoz is. A K-vitamin hiánya véralvadási-, zsírfelszívódási- és májfunkciós zavarokat, hasmenést okozhat. Főként a zöld színű zöldségekben és a tejtermékekben található meg.

A K-vitamin három típusa

A K1 és a K2 vitamint szervezetünk is képes előállítani. Nagymértékű igénybevétel esetén szervezetünk a gerincvelői, valamint az agyfolyadékban lévő raktárakból használja fel a K-vitamint. A vesét, illetve a májat alkotó szövetekben is képződik glükózból ilyen vitamin. A K vitamin 3-as típusa ellenben szintetikus. A K-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszeri ingerületek közvetítéséhez, valamint a zsírok szervezetben történő szállításához. Szerepet játszik a véralvadásban is.

A K-vitamin-hiány tünetei

Ha nem jut elegendő K-vitaminhoz szervezetünk véralvadási zavarok, hasmenés, zsírfelszívódási- és májfunkciós zavarok jelentkezhetnek. Amennyiben orrvérzés, belső vérzés vagy erősebb menstruációs vérzés zajlott le, ajánlott pótolni a K-vitamint. Antibiotikumos kezelés után, bélgyulladásos állapotban szintén előfordulhat hiány. Pótlása részben táplálkozással történhet.

A K-vitamin-túladagolás

A K-vitamin túladagolásával jelentkező tünetek nem ismertek.

A K-vitamin-források

K-vitamin nagy mennyiségben található a káposztában, brokkoliban, zöld leveles zöldség- és főzelékfélékben, tejben és tejtermékekben.

K-vitamin-szükséglet

A bélrendszerben megtalálható baktériumok révén termelt K-vitamin csak felerészben fedezi szükségletünket, a szükséges mennyiség másik fele táplálék formájában kerül a szervezetbe. A K-vitamin felszívódási aránya viszonylag rossz, mindössze 10-70 százaléka hasznosul.


close