Vitaminok túladagolása

A szervezetnek szüksége van vitaminokra egészséges működése érdekében. A kérdés az, kinek milyen mennyiségben van szüksége vitaminokra, ugyanis a vitaminok túladagolása problémákhoz vezethet.

Az alábbiakban a javasolt napi adag betartásának fontosságáról és a vitaminok túladagolásának veszélyeiről olvashat.

Mértékkel!

A vitaminok esetében a megfelelő mennyiségen van a hangsúly. Túladagolás esetén mérgezés is bekövetkezhet, azonban ez elkerülhető, ha betartjuk a gyártó által javasolt napi mennyiségre vonatkozó előírásokat. Az emberi test élő sejtek millióiból épül föl. Minden sejtnek megvan a maga feladata, és a megfelelő működés érdekében gondoskodni kell róluk. Ehhez megfelelő étrend felállítására van szükség, ugyanis az ételválasztáson nagyon sok múlik. A test számára fontos anyagokat elegendő mennyiségben kell bevinni a szervezetbe, azonban túladagolás esetén problémák léphetnek föl.

Mikor van a szervezetnek szüksége vitamin tabletták bevitelére?

A választ az életmód határozza meg. Vitamin tabletták szedése javallott például egy betegségből vagy sérülésből történő felgyógyulás során. Amennyiben a hétköznapokban kiegyensúlyozott étrendet követünk, eleget pihenünk, elegendő napfény ér minket és testmozgást végzünk, általában nincs szükség kiegészítő vitaminokra.

A zsírban vagy a vízben oldódó vitaminok túladagolása veszélyesebb?

A zsírban oldódó vitaminok túladagolása nagyobb veszélyt rejt magában, mert a vízben oldódó vitaminokkal ellentétben nem ürülnek ki a testből, és toxikussá válhatnak. A vízben oldódó vitaminok, mint például a B-vitamin csoport vagy a C-vitamin, nem tárolódik sokáig a szervezetben. A C-vitamin túladagolása esetén a felesleg kiválasztódik a szervezetből. A zsírban oldódó vitaminok, például az A-vitamin és D-vitamin, azonban felhalmozódnak a testben, de nem jelentenek veszélyt az egészségre, amíg nem szedünk többet az ajánlott napi adagnál.

Kik számára jelent fokozott veszélyt a vitaminok túladagolása?

Terhesség esetén fokozottan oda kell figyelni a vitamin túladagolás veszélyeire, mert például az A-vitamin túladagolása veszélyezteti a fejlődő magzat egészségét. A cukorbetegségben szenvedők és a magas vérnyomással küzdők számára ajánlatos kikérni szakorvos vagy étrendtanácsadó véleményét, mielőtt nagyobb adag vitamint vesznek be, ugyanis a kiegészítők módosíthatják egyes gyógyszerek hatását.

Idősebb korban a test egyre kevésbé képes felszívni a tápanyagokat, ezért fontos a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok bevitele a szervezetbe. A szervezet nehezebben szívja föl a vasat, de ezen a problémán segítehet a C-vitamin. Idős korban a már a vízben oldódó vitaminok nem választódnak ki olyan mértékben, mint a fiatalabb szervezetben.

Kutatási eredmények szerint az idősebbek számára az E-vitamin mérsékelt túladagolása is nagy kockázatot jelent. Azoknál a személyeknél, akiknek a napi E-vitamin bevitele több volt, mint 270 mg (400 nemzetközi egység), 10 százalékkal megnövekedett a halálozási arány.


close