B-vitamin-hiány és idegrendszeri problémák

Különféle vitaminhiányok vezethetnek depressziós tünetekhez. A B-vitaminok csoportjába tartozó vitaminok létfontosságúak az érzelmi jólléthez, az egészséges idegrendszerhez.

A következőkben a B-vitamin csoportjába tartozó vitaminok hiánya esetén jelentkező problémákról olvashat.

B1-vitamin

Az agy B1-vitamint használ ahhoz, hogy a glükózt átalakítsa, ezért nélküle az agy könnyen kifogy az energiából. Ez fáradtsághoz, depresszióhoz, ingerlékenységhez, szorongáshoz, esetenként öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. A B1-vitamin hiánya memóriaproblémákat is okozhat, valamint étvágytalanságot, álmatlanságot és emésztőrendszeri zavarokat.

B3-vitamin

Niacin, azaz B3-vitamin hiánya okozza a pellagra nevű bőrbetegséget, melynek az emésztő- és az idegrendszert érintő tünetei is lehetnek. Sok élelmiszer tartalmaz ma már niacint, ezért ez a betegség nagyon ritka. A B3-vitamin hiánya izgatottságot, szorongást, valamint szellemi és fizikai lassúságot okozhat.

B5-vitamin

A B5-vitamin (pantoténsav) hiánya miatt fáradtság, krónikus stressz és depresszió alakulhat ki.

B6-vitamin

A B6-vitamin segíti az aminosavak feldolgozását, amelyek az összes fehérje és néhány hormon építőkövei. Szükséges továbbá a szerotonin, a melatonin és a dopamin termeléséhez. A B6-vitamin hiánya csökkent immunitást, bőrelváltozásokat és zavartságot okozhat.

B9-vitamin

A folsav (B9-vitamin) szükséges a DNS-szintézishez. A folsavhiányhoz hozzájárulnak a rossz étkezési szokások, egyes betegségek, az alkoholizmus és különböző gyógyszerek (például aszpirin, fogamzásgátló tabletták stb.). Gyakran együtt jár a B12-vitamin hiányával is. Terhes nők számára gyakran ajánlják a folsav szedését, mert megakadályozza a velőcső-fejlődési rendellenességeket.

B12-vitamin

Mivel a B12-vitamin fontos szerepet tölt be a vörösvérsejtek képzésében, ezért hiánya miatt vészes vérszegénység alakulhat ki. Ez együtt jár hangulatingadozásokkal, ingerlékenységgel, zavartsággal, az étvágy elvesztésével, szédüléssel, gyengeséggel stb. Sok időbe telik, míg a hiánybetegség tünetei megjelennek, ugyanis a máj 3-5 évre elegendő utánpótlást tárol el. Idősebb embereknél gyakrabban előfordul a B12-vitamin hiánya.

További, ajánlott cikkünk: Az idegrendszer működéséhez szükséges vitaminok


close