Vitaminok és az immunrendszer

A vitaminok fogyasztása az egész test működésére hatással van. A szervezetnek bizonyos alapvető vitaminokból rendszeres utánpótlásra van szüksége, melyeket vagy az étrenddel, vagy vitaminkészítményekkel fedezhetünk. A vitaminok javítják az általános egészségi állapotot és az immunrendszer működését.

Az alábbiakban az A-, a B6-, a C- és az E-vitamin immunrendszerre gyakorolt hatásairól tájékozódhat.

A-vitamin

Kutatások kimutatták , hogy az A-vitamin képes csökkenteni a kanyaró vírus okozta halálozások számát azáltal, hogy erősíti az immunsejteket, és ellenállóbbá teszi őket a vírus sokszorozódásával szemben.

A-vitamin hatására azoknak a sejteknek a működése is javul, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer rákellenes és vírusellenes működésének fenntartásában.
Számos tanulmány számol be arról, hogy az A-vitamin hatással van a T-sejtek aktiválására és a citokinek termelődésére, melyek feladata szintén az immunrendszert erősítése.

B6-vitamin

A B6-vitamin más vitaminokkal és mikrotápanyagokkal együtt segíti az immunsejtek védekező tevékenységét. A B6-vitamin hiánya az immunfunkciók gyengüléséhez vezet, ami fertőző betegségek kialakulását eredményezheti. A gyerekeknek, az időseknek és az immunbetegségben szenvedőknek gyengébb az immunrendszere, ami magasabb kockázatot jelent a fertőző megbetegedéseket illetően.

C-vitamin

A C-vitamint gyakran a megfázás és a tüdő fertőzéseinek kezelésével hozzák kapcsolatba, de ezen kívül egyes szabályozási funkciókban is szerepet játszik. Alkalmazása azoknak javasolt, akik C-vitamin hiányban szenvednek, és nagy a kockázata tüdővel kapcsolatos betegségek kialakulásának.

Bizonyított, hogy a C-vitamin szerepet játszik az immunsejtek megfelelő működésében is. Különösen a fagociták és a T-limfociták működéséhez szükséges, legfontosabb szerepe azonban a szabad gyökökkel szembeni védelem. Szabad gyökök akkor jönnek létre, amikor az immunsejtek káros mikroorganizmusokkal kerülnek kapcsolatba.

E-vitamin

A T-limfociták az immunrendszer által felismert mikroorganizmusok megsemmisítését végzik. A csontvelőben keletkeznek, de csak a csecsemőmirigyben válnak működőképessé, így a csecsemőmirigy működése befolyásolja a T-limfociták kialakulását.

Az E-vitamin fontos szerepet játszik a T-limfociták érési folyamatában. Ha kevés a szervezetben az E-vitamin, akkor az negatívan hat a T-sejtek érésére, és ezáltal csökken az immunrendszer ellenállóképessége.


close