Vitaminok és a bélflóra

A bélflóra kapcsán ritkán esik szó a vitaminokról, pedig a jótékony bélflóra részeként a probiotikum törzsek hatásai jól ismertek. Azt viszont kevesen tudják, hogy a bélflóra jótékony baktériumai vitaminok termelésére is képesek.

A cikkben a bélflóra probiotikus törzseiről, és ezek élettani szerepéről olvashat.

A bél mikroflórája képes bizonyos vitaminok szintézisére, ezekre az emlős szervezetek nem képesek, hanem a táplálékkal lehet ezen vitaminokat bevinni, vagy a szervezetünkben élő bélflóra képes előállításukra. A vastagbél mikrobiális élőlényei K-vitamin képzésére képesek, és egy vízoldékony vitamincsalád, a B-vitaminok egyes típusainak előállítására is.
A B-vitaminokon belül pedig a biotin, a nikotinsav, a folsav, a riboflavin, a tiamin, a piridoxin, a pantoténsav, a kobalamin szintézisére képesek ezen baktériumok. A vastagbél nyálkahártyájának sejtjei e vitaminokat felszívják, és ezek a vitaminok a szisztémás vitaminszintet emelik, azaz az élettani funkciókhoz ugyanúgy hozzájárulnak, mint az étkezés során elfogyasztott, a vékonybélből felszívódó vitaminok.

A bélflóra és működése

A bélflóra alatt a vastagbélben található baktériumokat értjük, ide tartoznak a probiotikus törzsek, melyek a vastagbél nem patogén – azaz betegséget nem okozó – mikroorganizmusai, működésükkel hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. Szerepük van abban, hogy tejsavat termelve megakadályozzák egyes betegséget okozó baktériumok és gombák elszaporodását.
A bélflóra számos esetben sérülhet: például antibiotikum szedése esetében, nem megfelelő táplálkozásnál, stresszes életmód során, fertőzések alkalmával stb. A bélflóra károsodásának hatására olyan tünetek jelentkezhetnek, mint hasmenés, hasi diszkomfort-érzés, haspuffadás, hasi fájdalom.

A vitaminok szerepe

A K-vitamin legfőbb szerepe a véralvadás folyamatában van, egyes alvadási faktorok (II., VII., IX., X) aktív működéséhez szükség van a K-vitaminra, hiányában vérzési hajlam alakulhat ki, az újszülötteknél még nincs kialakult bélflóra, ezért ők K-vitamint kapnak születésüket követően. Majd az anyatejes csecsemők szintén rendszeresen kapnak K-vitamint.
A B-vitaminok a bőr, a nyálkahártyák, az idegrendszer funkcióinak fenntartásához járulnak hozzá. A B12-vitamin a vörösvértestek élettani működéséhez nélkülözhetetlen, hiányában vészes vérszegénység alakul ki, de szerepe van még a sejtosztódásban, a sejtnövekedésben, az idegrostok myelinhüvelyének felépítésében.

Dr. Csuth Ágnes


close