Króm

A króm az emberi test számára szükséges ásványi anyag. A szervezetben betöltött szerepét még nem tisztázták, de valószínűsíthető, hogy a szénhidrát-anyagcserében vesz részt, és segít egyes betegségek kezelésében is.

Kutatások kimutatták, hogy ez a nyomelem a sejthártyán keresztül történő szállítással segíti a sejtek inzulinfelvételét, így fokozza az inzulinműködést, és szabályozza a vércukorszintet.

Króm: a fogyókúrázók csodaszere?

Mivel a króm befolyásolja az anyagcserét, egyes kutatások szerint csökkenti az éhségérzetet, így segíti a fogyókúrát. (Más vizsgálatok csak placebohatásról számolnak be.) Ezen kívül ugyanilyen okoknál fogva feltételezik, hogy segít megelőzni az 1-es típusú diabéteszt és a koszorúér-betegségeket, illetve javítja a 2-es típusú cukorbetegség esetén a vércukorszint szabályozását. Hasznos lehet a zöld hályog és a hipoglikémia (ez egy főként cukorbetegeket érintő állapot) kezelésében is.

További ajánlott tartalom ebben a témában: króm és a cukorbetegség

Napi szükséges krómbevitel

Az uniós irányelvek napi 40 mikrogramm króm bevitelét ajánlják, más összehasonlítások szerint hétéves kortól már napi 120 mikrogramm ajánlott, és egyes körülmények (például várandósság, szoptatás, menopauza, alkohol fogyasztása, dohányzás) még tovább növelik ezt a mennyiséget.

Krómtartalmú ételek

Krómot tartalmaznak a különböző húsok, halak, a kagyló, a brazil dió, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a barna rizs, a máj, illetve a paradicsom, a brokkoli, különböző hüvelyesek és a hagyma is.

A kiegyensúlyozott táplálkozás során elegendő krómot tudunk juttatni a szervezetünkbe, táplálék-kiegészítők szedése nem szükséges, túladagolásának hatása nem ismert. A króm felszívódását negatívan befolyásolja a szőlőcukor és a kristálycukor, tehát a cukros ételek túlzott fogyasztása nem ajánlott.


close