Téli vitaminpótlás

A téli hónapokban nagyon fontos, hogy az immunrendszerünk ellenálló legyen, így szükség van az alapvető vitaminok pótlására.

A következőkben az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges vitaminok pótlásának lehetőségeiről olvashat.

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, a szervezet természetes ölősejtjeinek csúcsformában kell lenniük. Az ölősejtek megkeresik a vírusfertőzött sejteket, megölik és semlegesítik őket. Az ölősejtek gyorsan azonosítják és megsemmisítik a baktériumokat és a vírusok.

A kiegyensúlyozott étrend szerepe

Az immunrendszer megfelelő működéséhez kiegyensúlyozott étrendre van szükség. Olyan ételeket válasszunk, amelyeknek magas az antioxidáns tartalma, mint például narancsot, kivit, brokkolit, sárgarépát és káposztát. Az antioxidáns vitaminok (az A, C és E vitamin) segíthet lendületbe hozni az immunrendszert, és csökkenti súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Multivitaminok fogyasztása is fedezi az antioxidáns vitaminszükségletet. A vitaminok túladagolása azonban többet árt, mint használ, így tartsuk be a napi adagra vonatkozó előírásokat.

Zöldségek, gyümölcsök

A zöld leveles zöldségek és a gyümölcsök mellett még számos élelmiszer tartalmaz vitaminokat. A rizs, burgonya, sütőtök és a teljes kiőrlésű pékáru csak néhány példa a vitaminban gazdag ételekre.

A vitaminszükségletünket táplálékból fedezzük, a D-vitamint azonban a szervezet állítja elő napfényből. Télen kevesebb időt töltünk szabad levegőn, a napsütéses órák száma is kevesebb, ezért ilyenkor oda kell figyelnünk arra, hogy a szervezet D-vitamin igényét kielégítsük. D-vitaminhoz tejtermékekből, olajos halakból, margarinból és tojásból juthatunk hozzá.

Évszaktól függetlenül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz juttassuk a szervezetünket, hogy az immunrendszerünk tökéletesen működjön. Télen azonban a gyakori vírusfertőzések próbára teszik szervezetünket, ezért fontos, hogy az étrendünk változatos és kiegyensúlyozott legyen.


close