E-vitamin-hiány tünetei

Az E-vitamin segít a sejtek regenerálódásában, lassítja az öregedést, és csökkenti a vérnyomást.

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, milyen szerepet tölt be a szervezetünkben az E-vitamin, és a hiánya esetén milyen egészségügyi problémák adódhatnak.

Miért kell az E-vitamin?

A köztudat az E-vitamint leginkább, mint a sejtek öregedését gátló vitamint tartja számon, de emellett számos további jótékony hatással bír. Sérülések esetén segíti a seb gyógyulását, csökkenti a hegek kialakulásának esélyét. A szabad gyökök semlegesítésével védelmet nyújt a sejtmembránok számára.

Az E-vitamin – mivel vizelethajtó hatása is van – csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a vérrögök képződését, közreműködhet egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az E-vitamin megfelelő mértékű jelenléte növeli az állóképességet, és csillapítja a kimerültséget. Befolyásolja a szaporító szervek működését, az idegrendszer, illetve az immunrendszer állapotát.

Panaszok E-vitamin-hiány esetén

Mivel az E-vitamin zsírban oldódik, ezért zsírfelszívódási zavar esetén hiányállapot léphet fel, amely idegrendszeri károsodáshoz vezethet. Izomgyengeség, izomgörcsök alakulhatnak ki, a járás bizonytalanná válhat, és egyéb mozgást érintő rendellenességek tapasztalhatóak.

E-vitamin hiánya miatt a páciens bőre sérülékenyebb, a szerzett sérülések lassabban gyógyulnak be. Látászavarok, visszértágulat alakulhat ki, a beteg fáradékonyságra panaszkodhat. Ha nem áll megfelelő mennyiségű E-vitamin a szervezet rendelkezésére, a nemi aktivitás is csökkenhet. Sok esetben a hiányállapot okolható a férfiak meddőségéért, valamint a magzat méhen belüli elhalásáért.

Az E-vitamin pótlása

Az antioxidáns hatású E-vitamin megtalálható a mogyoróban, a dióban, a mandulában, az édes burgonyában, a brokkoliban, a spenótban, a napraforgómagban, illetve a búzacsíra- vagy az olívaolajban. Állati eredetű forrása – többek között – a máj és a tojás.

Bizonyos tényezők gátolhatják az E-vitamin felszívódását. A transzzsírsavak jelenléte, a vas, a mangán és a réz jelentősebb előfordulása, illetve az epesavkötő gyógyszerek alkalmazása nem kedvez az E-vitamin hasznosulásának.


close