Káliumhiány

A kálium a szervezetben a sejteken belül található meg és a nátriummal együttműködve hat. A magas nátriumszint általában alacsony káliumszinttel párosul. A megfelelő szívműködéshez, izomműködéshez a kálium és a nátrium egyensúlya szükséges. Ezenkívül fontos, együttes szerepük van a szervezet vízegyensúlyának fenntartásában.

A magas vérnyomás ellenszere lehet a káliumbevitel fokozása. Természetes formában a legkiválóbb, a sós ételek mellé nyerszöldségek, hüvelyesek fogyasztása javasolt. Káliumdús ételek fogyasztásával a szervezet savassága is csökkenthető.

Káliumszint csökkenésének hatásai

A kálium szintjének kis mértékű csökkenése nem okoz tüneteket. A súlyosabb csökkenés izomgyengeséghez és -rángáshoz, vagy akár bénuláshoz is vezethet. Szívritmuszavar alakulhat ki, főleg szívbetegeknél. Káliumhiány (hipokalémia) esetén ödéma jelentkezhet, vizesedés tapasztalható a kézfejen, bokán, lábfejen, lábszáron, az izmok elgyengülnek. Idegrendszeri tünetek is mutatkozhatnak, például idegesség, zavartság vagy depresszióra való hajlam.

Mi csökkenti a káliumszintet?

A káliumszintet az erős izzadás csökkenti, a tartós hasmenés, vízhajtók szedése és minden, ami vizet von el a szervezettől. (Ilyen például a kávé, az alkohol, a sok cukor és a tartósan fennálló stressz.)

Rossz veseműködés, kiválasztás hiánya következményeként felborul a kálium-nátrium egyensúly. A fokozott káliumvesztés általában hányás, hasmenés, krónikus hashajtóhasználat vagy vastagbélpolip következménye. Nagyon ritkán a fokozott veszteséget az erőteljes izzadás eredményezi, nagy forróságban és magas páratartalomban.

Hipokalémia

Hipokalémia esetén a vér káliumszintje túl alacsony. Néhány gyógyszer (inzulin, vagy asztmaellenes gyógyszerek) hipokalémiát okozhatnak. Ritkán fordul elő, hogy ezen szerek szedése a hiánybetegség egyedüli oka.

A kálium a megfelelő ételek fogyasztásával vagy káliumtartalmú kiegészítők szedésével pótolható. Kiváló káliumforrás az avokadó, a spenót, a lencse, a sütőtök.


Kapcsolódó tartalmak
close