P-vitamin

A P-vitamin (rutin) a bioflavonoidok családjába tartozik. A P-vitamin kísérő anyag, a C-vitaminnal együtt található meg, megvédve azt az oxidációtól, illetve hozzájárulva felszívódásához. A P-vitamin hiánya azonos betegségeket okoz, mint a C-vitamin hiánya, forrásai szintén ugyanazok.

A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. Tulajdonképpen tévesen nevezik vitaminnak, mert bár az emberi szervezet számára rendkívül hasznos, de nem nélkülözhetetlen. Tiszta formájában először Szent-Györgyi Albert izolálta a paprikából, keresve azt a faktort, ami a C-vitaminnal együtt fordul elő, és annak hatását támogatja. Megfigyelték, hogy a tisztán adagolt C-vitamin hatása gyengébb, mintha azt természetes forrásból – tehát a természetben a C-vitaminnal együtt előforduló rutinnal – juttatják a szervezetbe.

A P-vitamin szerepe

A rutin erősíti a hajszálereket, növeli áteresztőképességüket, mérsékli a törékenységüket, így csökkenti a vérzékenység tüneteit és használatával megelőzhető a véraláfutás és az ödéma kialakulása. Mérsékli a koleszterinszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, antioxidációs tulajdonsága révén pedig gátolja a tumor növekedését.

A P-vitamin-szükséglet

A P-vitamin pontos szükséglete nem ismert, megfelelő C-vitamin bevitel mellett nem szükséges külön pótolni. Jellemzően azokban az élelmiszerekben található meg, amelyek C-vitamint is tartalmaznak, így legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák. Elsősorban a gyümölcs húsa gazdag rutinban.

Megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele mellett nem ajánlott a P-vitamin fogyasztásáról gondoskodni. Mesterségesen előállított C-vitamin fogyasztásánál ajánlott minden 500 mg C-vitamin mellé bioflavonoidot is szedni.

A P-vitamin hiánya

Kifejezetten P-vitamin hiánybetegség nem ismert, az érfalak gyengülését, a hajszálerek elpattanását lehet összefüggésbe hozni a nem megfelelő szintjével. Feltételezhető, továbbá, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, ezért tüneteik átfedhetik egymást.

Ha túladagolják a P-vitamint, enyhe hasmenés fordulhat elő, más bizonyított negatív hatások nem ismertek.

A P-vitamin forrásai

A P-vitamin leginkább olyan élelmiszerekben fordul elő, amelyekben C-vitamin is van, így a gyümölcs- és zöldségfélékben, elsősorban a citrusfélékben, csipkebogyóban, paradicsomban és brokkoliban.

További, ajánlott tartalmunk: Flavonoidok


close