Flavonoidok

A flavonoidok egy gyógyhatású vegyületcsoport, amely számos növényben megtalálható.

A flavonoidok fogyasztása rengeteg kedvező következménnyel jár az emberi szervezetre nézve is, antioxidáns, antiallergén és antibakteriális hatásuk közismert.

A flavonoidok nem jelentenek tápanyagot az emberi szervezet számára, fogyasztásuk mégis rengeteg pozitív élettani hatással jár.

Miben találunk flavonoidokat?

A különböző zöldségek, gyümölcsök flavonoidtartalma eltérő. Jelentős mennyiségű ilyen vegyület található a lilahagymában, a vöröshagymában, a spenótban, a zellerzöldben és a fehérrépában.

Gyümölcsök közül pedig az eper és a dió flavonoidtartalma a legnagyobb, de jelentős mennyiséget találunk még a szederben és az almában. Ma már széles körben kaphatóak flavonoidtartalmú táplálékkiegészítők is.

A flavonoidok pozitív hatása

A flavonoidok egyik legismertebb tulajdonsága, hogy segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket, hiszen antioxidáns hatásuk és szabadgyök-befogó képességük jelentős. Ezzel a hatással összefügg az antiallergén és asztmaellenes hatás is. Az általánosabb megbetegedéseket okozó antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásuk sem lebecsülendő, illetve nőknél növeli az ösztrogénaktivitást is. A flavonoidok a véredényrendszer működését is befolyásolják.

A flavonoidok megítélése

Az első flavonoidokat Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban, de ez a vegyületcsoport azóta is sok vitát generál. Mivel ez a vegyület emésztés közben szerkezetátalakuláson megy keresztül, így nem tudjuk pontosan, hogy a pozitív hatások mennyiben köszönhetők a vegyületeknek, és mennyiben a felszívódás közbeni emésztési folyamatoknak. Az mindenesetre biztos, hogy a flavonoidok hatása elsősorban megelőző jellegű, már fennálló megbetegedéseket nem győznek le, viszont az egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehetnek.


close