Kálium

A kálium egy olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek naponta több száz milligrammos vagy grammos mennyiségben van szüksége.

A kálium a sejtek fontos alkotóeleme. Részt vesz a fehérjékből és zsírokból való energia felszabadításában, a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyban tartásával.

Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, és elengedhetetlen a gyomorsav termelődéséhez. Az idegszövet és az izomszövet, de minden egyéb szövet működése is a káliumionok megfelelő eloszlásához kötött.

Mindezek mellett sok enzim és hormonfolyamatot befolyásol. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges, a veséket pedig a vér méregtelenítésére ösztönzi. A foszforral együtt elősegíti az agy oxigénellátását, valamint megakadályozza a kalcium gyors kiürülését. Csökkenti a szívroham kockázatát, a vérnyomást és a koleszterin szintet. Segít az allergia kezelésében, és oldja az izomgörcsöt. Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége pedig 2-3 gramm.

Káliumhiány

Táplálékaink többsége kellő mennyiségű káliumot tartalmaz, így annak hiánya egészséges körülmények között ritkán fordul elő. A kálium hiányát elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, és az alkoholproblémák okozzák. Közvetlenül idézhet elő hiányállapotot a hányás, vagy a hasmenés, súlyos esetben izomgyengeség, szívműködési problémák léphetnek fel, és a vesék károsodhatnak.

További, ajánlott tartalmunk: a káliumhiányról részletesen

Kálium forrásai

A kálium természetes forrásai: sűrített paradicsom, spenót, retek, gránátalma, papaja. Az orvosi javallat nélkül végzett káliumpótlás szükségtelen, és a mérgezés lehetősége miatt veszélyes is lehet.


close