Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminok közé a B-vitaminok, a C-vitamin, illetve a P-vitamin sorolható. A vízben oldódó vitaminokat a szervezet minden területe hasznosítja: szükség van rájuk többek között a megfelelő idegműködéshez és a bőr egészségéhez, emésztéshez, a megfelelő állóképességhez, immunrendszerhez, a sejtek regenerálódásához.

Az alábbiakban felsoroljuk a vízben oldódó vitaminok típusait, leírjuk működésüket, a hiányuk okozta rendellenességeket, illetve bemutatjuk főbb forrásaikat.

A vízben oldódó vitaminok működése

A B-vitaminok közé tartozik a B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin (pyridoxine), niacin (nikotinsav), B12-vitamin, folsav, pantoténsav, biotin (másik nevén H-vitamin). A vízben oldódó vitaminok inaktív formában vannak jelen a szervezetben, aktiválásra van szükségük, hogy koenzim formában működjenek.

A B-vitaminok, a C-vitamin és a P-vitamin nem tárolódik a szervezetben, ezért rendszeres napi bevitelre van szükség. A vízoldékony vitaminok a bélben felszívódnak, majd közvetlenül a vérbe jutnak, ez szállítja őket a célszövetekhez. A B12-vitamin felszívódásához egy úgynevezett intrinsic faktor jelenléte szükséges. A vízoldékony vitaminok a vizelet útján távoznak szervezetünkből napi rendszerességgel.

A tiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), C-vitamin, pantoténsav és a biotin szabad formában ürülnek a vizelettel. A szövetek vitaminmegkötő kapacitása korlátozott, ezért ha azok telítődtek, kiválasztásra kerül a feleslegként bevitt vízoldékony vitamin.

Ez a mechanizmus biztosítja azt, hogy a vízoldékony vitamint a szervezetben ne lehessen túladagolni, ám pontosan emiatt kell a vízoldékony vitaminokat napi rendszerességgel pótolnunk. Bár ezek a vitaminok vízoldékonyak, a B12-vitamin mégis a széklettel ürül ki, továbbá néhány folsavszármazék és a bitoin is ily módon metabolizálódik. Ennek oka az, hogy a bélbaktériumok is termelnek vízoldékony vitaminokat.

A vízoldékony vitaminok hiánya okozta betegségek

A B-vitamin hiányának betegségei

A B-vitaminok hiánya általában ideggyógyászati, elmegyógyászati, emésztőszervi és bőrgyógyászati tünetekben nyilvánul meg. A B12-vitamin hiánya megaloblasztos anaemiát okoz. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén ritkán fordul elő hiányuk. Egyes esetekben ezzel mégis számolni kell.

A folsavhiány főként a terheseknél jelent kockázati tényezőt, mert a magzatnál velőcső záródási rendellenességet okozhat.

A C-vitamin-hiány betegségei

A súlyos C-vitamin-hiányt jelentő skorbut napjainkban már csak ritkán fordul elő. Mérsékelten súlyos C-vitamin-hiány esetén előfordul a lassú sebgyógyulás, ínyvérzés, a szövetek csökkent regenerációja, fog-, illetve csontképződési zavar, emellett csökken a szervezet ellenálló képessége. Fokozott C-vitamin-igény tapasztalható terhesség, szoptatás idején, fogamzásgátlót szedő nőknél.

Szintén magas a C-vitamin-igény mesterséges úton táplált csecsemők, vashiányos állapot esetén, de műtétek után, valamint idősebb korban, dohányzók és alkoholisták esetében is fokozott bevitel szükséges.

A P-vitamin haszna

A P-vitamin a C-vitamin hasznosulásához szükséges, antioxidáns, csökkenti a hajszálerek törékenységét, gátolja az öregedési folyamatokat.

A vízben oldódó vitaminok természetes forrásai

A B-vitaminok természetes forrásai: teljes kiőrlésű gabonatermékek, hüvelyesek, olajos magvak, zsírszegény tejtermékek, sovány húsok, zöldségek, főzelékek, gyümölcsök.
A C-vitamin természetes forrásai a citrusfélék, az acerola, a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a zöldpaprika, stb.
A P-vitamin forrásai a citrusfélék, a csipkebogyó, a brokkoli, a paradicsom.


close