B-vitamin-hiány

A B-vitamin-hiány főleg egyoldalú táplálkozás esetén lép fel. Az alkoholizmus jellemző kísérője, s emellett általában neurológiai, pszichiátriai, emésztőszervi és bőrgyógyászati tünetekben nyilvánul meg.

A továbbiakban felsoroljuk a különböző B-vitaminok hiánya miatt kialakuló betegségeket.

A B-vitamincsaládba több eltérő kémiai szerkezetű és funkciójú vitamin tartozik, melyekből változatos és kielégítő táplálkozással megfelelő mennyiség jut a szervezetbe. B-vitamin-hiányt okozhat például az alkoholizmus, egyes gyomor-bélrendszeri betegségekben kialakuló felszívódási zavar, gyógyszer-interakciók miatti antagonizmus.

A B1-vitamin-hiány

A thiamin hiánya főleg egyoldalú táplálkozás során alakul ki, gyakran tapasztalható alkoholistáknál. Ez utóbbi esetben az is fokozza a tünetek kialakulásának esélyét, hogy az alkohol lebontásához szükséges a megnövekedett B1-vitaminigény, mely B1-vitamin hiányos táplálkozással társul. A B1-vitaminnak központi szerepe van az anyagcserében, elsősorban a szénhidrátok anyagcseréjében, hiányában a glükóz átalakulása aerob irányból anaerobba megy át. Hiánytünetei főleg neurológiaiak.

A B2-vitamin-hiány

A riboflavin főként a sejtlégzésben segít. Izolált B2-vitamin-hiány ritkán alakul ki, ezért önmagában ritkán alkalmazzák, inkább B-vitamin komplexek alkotóelemeként használják. Hiánytünetei főleg bőr- és nyálkahártya gyulladások, idegrendszeri rendellenességek.

A nikotinsavamid- és a nikotinsav-hiány

Ez a két B-vitamin a sejtlégzés redox folyamataiban játszik szerepet, mindkettő koenzimként szerepel. A két forma, mint vitamin, nem tér el egymástól, de a nikotinsav több farmakológiai hatással rendelkezik. A nikotinsavat a magas lipidszint és perifériás érszűkület kezelésére is használják. A szervezetben is képződik, ezt a szájon át szedhető fogamzásgátlók vethetik vissza, így ilyenek alkalmazása esetén a szervezet nikotinsavamid szükséglete megnő.

A B6-vitamin-hiány

A B6-vitamin az aminosavak anyagcseréjében közreműködik enzimek koenzimjeként. Számos gyógyszer csökkentheti a hatását, például szájon át szedhető fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok, szív- és érrendszerre alkalmazott szerek. Főleg bőrgyógyászati és neurológiai károsodást okoz a hiánya.

A pantoténsav-hiány

A pantoténsavat korábban B5-vitaminnak is nevezték, a koenzim alkotórésze, a szénhidrátok, zsírsavak anyagcseréjében játszik szerepet: a glükoneogenezisben (a cukor más molekulákból történő előállításában), a szteránvázas hormonok (például férfi és női nemi hormonok) előállításában. A hámszövet ellenálló képességét fokozza, ezért égés, pelenkakiütés, felfekvés, bőrátültetés esetén alkalmazható.

A B12-vitamin-hiány

A DNS és az RNS szintéziséhez fontos, ezért hiányában leginkább a legaktívabb sejtosztódási rátájú csontvelői sejtek károsodnak. Emellett – a jelentős fehérje-anyagcsere miatt – az idegsejtek is jelentősen károsodnak hiányában.

Jellegzetesen vegetáriánusoknál, gyomorreszekciót (a gyomor egy részének eltávolítása) követően, a vékonybél gyulladásos folyamataiban jelentkezik a B12-vitamin hiánya. Okozhat megaloblasztos vérszegénységet, nyálkahártya-gyulladást, idegrendszeri károsodást.


close