D-vitamin-hiány tünetei

A D-vitamin-hiány tünetei a különböző életkorokban igen eltérőek lehetnek. A D-vitamin-hiány különösen gyermekek esetében számít veszélyes jelenségnek.

A D-vitamin-hiány tünetei gyermekekben

D-vitamin-hiány esetén csecsemőknél előfordulhat, hogy a baba koponyája – a tarkó mentén – benyomható. Hiányos állapotban a koponya kocka alakra emlékeztet, hátul kifejezetten csapott, lapos. A D-vitamin-hiányos baba kutacsa még akár kétéves korban is tátong. Fokozott izzadás jelentkezhet – leginkább a gyermek tarkóján. Azon a részen, ahol dörzsöli a tarkóját, kihullhat a haja. Kialakulhat a tarkótáji kopaszság.

D-vitamin-hiány esetén kidudorodnak a bordaporcok, egymás alatt gyöngysor formát idéznek. A gyerek karjai és lábai görbültek, O vagy X betűket formáznak, amelyek gyakran törnek kisebb terhelés hatására is.

Tyúkmellkas alakulhat ki, mindehhez általában gerincferdülés társul. Ezeknek a gyerekeknek a mozgásfejlődése késik, vagyis később állnak fel, és később kezdődik a járás is. A növekvő fogak könnyen törnek, illetve szuvasak. Lazák az ízületi szalagok, gyengébb az izomzat.

A D-vitamin-hiányos gyerekeknek nagy pókhasuk lesz a gyenge felépítésű hasi és bélizomzat következtében. Nagyfokú kalciumhiány esetén előfordulhat, hogy gégegörcs és epilepszia alakul ki, illetve megfigyelhető görcsös kéz- és/vagy lábtartás is.

Korosabb gyermekeknél és serdülőknél a járás fájdalmassá válhat.

A D-vitamin-hiány tünetei felnőttekben

Felnőtteknél szintén a csontokat érinti leginkább a D-vitamin-hiánya. Elgyengül és fájdalmassá válik a gerincoszlop és a medence, valamint a lábak – ennek következtében könnyen alakulhat ki törés.

D-vitamin hiányában szervezetünk a fertőzésekre is fogékonyabbá válik.


close