A-vitamin-hiány

Az A-vitamin-hiány nem kielégítő táplálkozás esetén fordulhat elő. Az A-vitamin-hiány okozhat szürkületi vakságot, látászavarokat, bőrproblémákat, gyermekeknél akár növekedési zavart is. Az A-vitamin pótlására az étrend megfelelő összeállítása alkalmas.

A továbbiakban bemutatjuk az A-vitamin hasznosulását, kitérünk rá, mi okozza a hiány kialakulását, ismertetjük vizsgálati módszereit és az A-vitamin-hiány okozta betegségeket is.

Az A-vitamin szerepe

Az A-vitamin elsődlegesen a látás folyamataiban játszik szerepet, ugyanakkor elengedhetetlen a bőr és a többi hámszövet épségéhez, csontvázunk egészségéhez és a növekedéshez is. Az A-vitamin erősítő jelleggel hat az immunrendszerre, hogy az felvehesse a küzdelmet a – elsősorban légúti – fertőzésekkel.

bőr, hám

Az A-vitamin hasznosulása

A táplálékkal bejuttatott A-vitamin 70-90 százaléka hasznosul; ez az arány, amennyiben karotinokkal történik a fogyasztás, 20-50 százalékra csökken. Az A-vitamin felszívódáshoz zsiradék is szükséges. Az E-vitamin jelenléte ugyanakkor támogatóan hat a táplálék formájában bevitt A-vitamin hasznosulására. Az A-vitamin kiegészítését a szakorvosok a legtöbb esetben azoknak a betegeknek is javasolják, akik koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szednek.

Mi okozza az A-vitamin hiányát?

Az A-vitamin-hiányos állapotot a gyakorlat szerint a nem megfelelő étrend okozza. Egyes esetekben az elfogyasztott táplálék nem megfelelő hasznosulása is előidézheti.

A vitaminhiány kialakulása sok A-vitamint tartalmazó élelmiszer – máj, tojás sárgája, vaj, tejszín, zöldségek (főleg a sárgarépa), halmáj-olaj – fogyasztásával előzhető meg, fellépése esetén is az említettek fogyasztása számít hatékony megoldásnak.

Hogyan állapítható meg az A-vitamin-hiány?

A kezelőorvos az általános vizsgálatokon kívül vér- és szemvizsgálatokat is javasolhat. Az A-vitamin hiányának súlyossága az életkorral fordítottan változik: a beteg életkorának előrehaladtával folyamatosan csökken a lehetséges következmények súlya. Az A-vitamin pótlására az étrend megfelelő összeállítása mellett – az egyes esetek súlyosságától függően – tabletta és injekció formájában van lehetőség.

Az A-vitamin-hiány betegségei

Több, látszólag egymástól független tünet jelentkezéséből következtethetünk arra, hogy nem jut elég A-vitamin a szervezetbe. Szürkületi vakság, vagy ismertebb nevén farkasvakság léphet fel. Esti szürkületben, illetve gyenge éjszakai megvilágítás mellett látászavar jelentkezhet. Az A-vitamin látásra gyakorolt hatásáról bővebben itt olvashat. (link E401-re)

Ugyancsak A-vitamin hiányra utal, ha kiszárad vagy megreped szemünk szaruhártyája.

Tartósan nem megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitele mellett bőrünk a szőrtüszők környékén megvastagszik, sok esetben berepedezik – utóbbi leginkább a szájon jelentkezik.

A-vitamin-hiány esetén a könnymirigyek elsorvadása, a verejtékmirigyek és faggyúmirigyek megbetegedése is megfigyelhető. A gyermekek szervezetében fellépő A-vitamin-hiány következtében akár növekedési zavar is előfordulhat, mivel A-vitamin hiányában a csontosodási folyamat is sérül.


close