B-vitamin-hiány tünetei

A B-vitamin-hiány tünetei az egész szervezetet érinthetik, hogy pontosan melyik funkciót vagy testrész károsítják, attól függ, hogy melyik B-vitaminról beszélünk. Az alábbiakban a B1-, a B2-, a nikotinsavamid- és a nikotinsav, a B6-, a pantoténsav és a B12-vitamin hiányának tüneteiről olvashatnak.

A B1-vitamin-hiány

A B1-vitamin ideálisnál alacsonyabb szintje étvágytalanságot, neurastheniás tüneteket, gyomor-bél mozgászavart, hiánya súlyos ideggyulladást okoz, mely ödémával, szív- és érrendszeri tünetekkel társulhat. Jellegzetes hiánytünete az alkoholizmus talaján kifejlődő Wernicke-encephalopathia és a Korsakoff-szindróma. Hiányában alakul ki a beriberi nevű betegség.

A B2-vitamin-hiány

Szájgyulladás, garatgyulladás, száraz és berepedezett ajak, nyelvgyulladás, valamint a szájzugokban kialakuló kis fekélyek a B2-vitamin-hiány főbb tünetei. Nagyfokú hiány kialakulásakor bőrgyulladás, neuropátia, vérszegénység, csökkent szaruhártya vaszkularizáció is tapasztalható.

A nikotinsavamid- és a nikotinsav-hiány

Bőrgyógyászati, emésztőszervi és idegrendszeri tünetekkel fellépő betegséggel, az úgynevezett pellagrával kell számolni súlyos nikotinsavamid- és nikotinsav-hiány esetén.

A B6-vitamin-hiány

A B6-vitamin hiánya bőrbetegségeket, fokozott faggyútermelést, szájgyulladást, valamint ideggyulladást okoz, továbbá a görcsküszöb csökkenéséhez vezet.

A pantoténsav-hiány

Pantoténsav hiánya csak kísérleti körülmények között váltható ki, az emberi mindennapokban gyakorlatilag nem fordul elő. Laboratóriumi vizsgálatok szerint érzészavart, égő fájdalmat a lábban, hasi görcsöket, hányást okoz a hiánya.

A B12-vitamin-hiány

A B12-vitamin-hiányt megaloblasztos anaemia kialakulása jellemzi. A B12-vitamin felszívódásához nélkülözhetetlen az intrinsic faktor, melyet a gyomor fedősejtjei termelnek. Ennek hiányában kialakulnak a jellegzetes hiánytünetek: a vérszegénység, a gyomor és bélrendszer nyálkahártyájának elsorvadása, továbbá hasmenés, nyelvgyulladás, érzészavar, szellemi funkciózavar léphet fel, valamint pusztulhat az idegrostok myelinhüvelye.


close