Vitaminpótlás veszélyei

A vitaminok és az ásványi anyagok olyan biológiailag fontos járulékos tápanyagok, melyek szerveink, sejtjeink tökéletes működéséhez alapvetően szükségesek. Sajnos a táplálkozásunk főleg az őszi-téli hónapokban nem tudja fedezni az alapvető nyomelem- és vitaminszükségletet, ezért ebben az időszakban vitaminpótlás javasolt, javasolt még a vitaminpótlás időskorban, gyermekkorban (különösen fontos újszülött- és csecsemőkorban), illetve a terhesség alatt.

Az alábbiakban arról olvashat, milyen veszélyekkel járhat az átgondolatlan vitaminpótlás, milyen tünete, szövődményei lehetnek, illetve melyek a helyes vitaminpótlás alapszabályai.

Vízoldékony és zsíroldékony vitaminok

A vitaminok két nagy csoportját különböztetjük meg, a zsíroldékony és a vízoldékony vitaminokat. A vízoldékony vitaminok a vizelettel ürülnek ki, ha fölösleges mennyiségben visszük be azokat a szervezetbe, de előfordulhat, hogy így is okoz a túladagolásuk kellemetlen tüneteket, szövődményeket, bár ezek a legtöbb esetben nem súlyosak. Például a C-vitamin túlzásba vitt szedése vesekő kialakulására hajlamosít. Ezzel szemben a zsíroldékony vitaminok nem ürülnek ki a vizelettel, raktározódnak a szervezetben, és túladagolásuk komoly szervi problémákat idézhet elő.

A vitaminok túladagolásának leggyakoribb okai

A vitaminok túladagolásának oka legtöbb esetben az szokott lenni, hogy többféle vitaminkészítményt vagy vitamintartalmú készítményt fogyaszt valaki, és nem veszi azt figyelembe, hogy az egyes étrendkiegészítők, ételek vitamintartalmát össze kellene adni. Különösen fontos odafigyelni erre, ha valaki A-vitamin-származékot szed, például retinoidtartalmú készítményt bőrgyógyászati indikációban.

Szintén viszonylag gyakran fordul elő a D-vitamin túladagolása is, ezzel gyermekkorban is találkozhatunk. A D-vitamin pótlása csecsemőkorban indokolt, amíg a csecsemő D-vitamin szükségletét az étrend nem fedezi, hiszen az anyatej szegény D-vitaminban. Ezzel szemben azoknál a csecsemőknél, akik nemcsak anyatejet kapnak, hanem tápszeres hozzátáplálás is történik, ott már a tápszerben lévő D-vitamin mennyiségét is be kell kalkulálni a napi javasolt adagba. Ugyanígy fontos tápszer K-vitamin tartalmát figyelembe venni, és ettől függővé tenni a K-vitamin adását a csecsemőnek.

Azt tanácsoljuk, hogy minden esetben ellenőrizze az étrendkiegészítők vitamintartalmát, és az egyes vitaminforrásoknál az egyes vitamintípusok mennyiségének összegzett értékét vegye figyelembe.


close