Csonterősítő vitaminok

Csontjaink egészsége kapcsán legtöbbször az ásványi anyagok kerülnek szóba, pedig egyes vitaminok is hozzájárulhatnak az erős csontozathoz.

Minél idősebbek vagyunk, a csontjaink annál jobban elgyengülhetnek, vagyis folyamatosan elveszítik az abban raktározott ásványi anyagok egy részét.

Emiatt van, hogy idősebb korban egy rossz mozdulat is könnyen csonttöréssel végződhet. A csontok és a vázizomzat egészsége kapcsán legtöbbször a kalcium és a foszfor rendszeres pótlását említik az orvosok, fontos szerepük lehet azonban bizonyos vitaminoknak is!

D-vitamin, a csonterősítő

Az imént említett kalcium felszívódásában és hasznosulásában fontos szerepet játszik a D-vitamin, amely egyben a csontképzéshez is hozzájárul. Az emberek többsége pótlásra szorul belőle: egyes kutatások szerint a felnőtt népesség mintegy 70-75 százaléka D-vitamin-hiányos, és ez fokozottan igaz az őszi-téli hónapokban, amikor kevesebbet vagyunk a szabadban. D-vitamin-hiányra utalhat a gyenge csontozat, az izomgörcs és a gyorsan romló fogazat.

K-vitamin

A K-vitaminnak két fajtája van, a K1 és a K2, főleg az utóbbi játszik fontos szerepet a csontképző folyamatokban. Hiánya csökkenti a csontállományban található egyik fehérje, az oszteokalcin szintjét, emiatt pedig felgyorsul a csontritkulás folyamata.

A-vitamin

Nem csak a látás egészségéhez járul hozzá az A-vitamin, de a csontok és a fogazat egészséges fejlődését is elősegíti.

Hiánya gyermekkorban komoly fejlődési zavarokat okozhat, de a felnőtteknél is ízületi panaszokat és csontelváltozásokat eredményezhet.


close