Pattanásosodás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

21 éves vékony lány vagyok. Évek óta küszködök a pattanásossággal, zsíros korpával. Sokféle sampont kipróbáltam már több-kevesebb sikerrel. S a karjaimon is megjelentek, ilyen fehér pöttyök, amelyek a naptól se barnultak le. bőrgyógyász felírt Sotret gyógyszert, kb egy évig szedtem, teljesen eltűntek a problémák, de mikor abbahagytam visszatértek. Most kétnaponta mosom a hajam, mert nagyon viszket és hullik, újból zsíros, mitesszeres az arcom, hátam, komedós az orrom a faggyútermeléstől. Évek óta szemüveges vagyok, gyanakszom a farkasvakságra. (Sötétedéskor elég rosszul látok, mint nappal, /úgy értem, nappal is homályosan látok, de sötétedéskor még rosszabbul/ zavar a neon fény) Tervezem a szemészeti vizsgálatot. Olvasgattam az interneten, hogy nem-e esetleg A-vitamin hiányom van, hiszen, amíg szedtem a Sotret gyógyszert nem volt problémám, kiindulva abból, hogy az is egy A vitamin származék. (abba, viszont nem vagyok biztos, hogy a gyógyszerszedés alatt javult volna a látásom) A segítségét szeretném kérni, hogy mi lehet a problémáim forrása, és mivel orvosolható?
2011. 06. 16. | 18:41

Kedves Kérdező!

A pattanásosságot nem azért kezeljük A-vitamin származékokkal, mert a hátterében vitaminhiány van. A retinoidok befolyásolják a faggyútermelést, a hámosodást, a gyulladást.
Azt nem tudom, hogy milyen vizsgálatok történtek már az ön esetében, de érdemes lenne góckutatást végezni, illetve hormonszinteket ellenőriztetni. Addig is meg lehet próbálkozni például helyi antibiotikumos, faggyúoldó készítményekkel, szárító készítményekkel, esetleg szájon át szedett antibiotikummal vagy antiandrogén típusú fogamzásgátló szedésével, a súlyosságtól függően erről a kezelőorvos dönthet.

Orvosszakértő 2011. 06. 19. | 13:38
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close