B12, folsav memóriagondokra

A B-vitaminok csoportját nyolc különböző típusú vitamin alkotja. A vitaminoknak ez a csoportja együttesen támogatja az anyagcserét, segítik az idegrendszeri működési problémákat, és jelentős szerepet játszanak az agyi funkciók támogatásában, a bőr és a nyálkahártyák egészségében.

Az alábbiakban olvashat a B-vitaminok szerepéről, és arról, hogy milyen hatással vannak a memóriára és az agyi folyamatokra.

Ezek a vitaminok könnyen fedezhetők élelmiszerforrásokból kiegyensúlyozott étrend esetén. A B-vitaminnal kapcsolatos hiánybetegségek viszonylag ritkák. Azonban a nem megfelelő vitaminfelszívódás hatással van a B-vitamin anyagcserére, és növeli a memóriakárosodások kockázatát.

Vitaminok a memóriafunkcióhoz

A memória az agyi folyamatoknak egy komplexe, amely az agy számos területét foglalja magában: a hippocampust, az amygdalát és a prefrontális kérget. Mindegyik agyi terület felelős bizonyos mértékig a memóriáért. Számos anyag vesz részt abban, hogy a memória zavartalanul működjön.

A táplálkozási és memóriakutatások szempontjából kiemelkedő helyet foglalnak el a B-vitaminok (B1, B6, B9 és B12). Ezeknek a vitaminoknak a hiánya feltehetően kapcsolatba hozható a memóriazavarokkal. A krónikus alkoholizmusban szenvedők körében jellemző a B1- és a B6-vitamin hiánya, amely miatt agyi rendellenességek és memóriazavarok fordulhatnak elő.

Terhesség és idős kor

Különösen nagy szerepe van a memóriazavarok kialakulásában a B9- és a B12-vitaminoknak, különösen idősebb korban. A B9-vitamin (ismertebb nevén folsav) elengedhetetlen az agy fejlődéséért, valamint terhesség során a születési rendellenességek megelőzéséért. A B9-vitamin nem megfelelő bevitele növeli kognitív deficit kockázatát. A B12-vitamin javítja az időskori memóriazavarokat. Kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy mennyire hatékonyan alkalmazható az Alzheimer-kórral összefüggő memóriavesztés kezelésében. Úgy tűnik, a B6-, B9- és B12-vitamin kombinációja ígéretesen előzi meg a kognitív romlást, amely jellemző az Alzheimer-kórban szenvedők esetében. Folsavat tartalmaz a bab, a citrusfélék és a teljes kiőrlésű gabonák, B12-vitaminban gazdag a hal és a baromfi.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: B12-vitamin


close