C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) vízben oldódó vitamin, biokémiai folyamatok működését szabályozza a szervezetben, továbbá szükséges a vas és a réz felszívódásához. A C-vitamin hiánya többek között ínysorvadást, izombántalmakat, vérzékenységet okozhat.

A következőkben bemutatjuk a C-vitamin tulajdonságait, utalunk a hiánya okozta betegségekre, a szükséges napi bevitel mennyiségére és mikéntjére, azaz a C-vitamint tartalmazó élelmiszerekre.

A C-vitamin jellemzői

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen az 1928-ban Szentgyörgyi Albert által felfedezett vegyület, az aszkorbinsav. A Nobel-díjas tudós paprikából is kivonta a későbbiekben C-vitaminnak keresztelt vitamint.

A legtöbb állatfajjal ellentétben szervezetünk nem képes az aszkorbinsav előállítására; ennél fogva azt táplálék formájában kell biztosítanunk.

A C-vitamin a sejtszintű biokémiai működés közben az oxio-reduktív folyamatok, hormonok és kollagénfehérjék szintéziséhez, és az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges, de elengedhetetlen a vas és a réz felszívódásához is.

A C-vitamin hatása szervezetünkre

A C-vitamin erősebbé teszi az immunrendszerünket, megnöveli a fehérvérsejtek számát, és fokozza működésüket, hogy hatékonyabban vegyék fel a harcot a szervezetünket támadó kórokozókkal. A C-vitamin csökkenti a meghűléses betegségek számát, kiválóan alkalmas a nátha tüneteinek enyhítésére.

A C-vitamin antioxidáns hatású vitamin (kémiai szerkezetéből adódóan megköti a rákkeltő anyagok szabad gyökeit), ebből következően bizonyos mértékű védettséget ad a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásaival szemben.

Az C-vitamin hatékonyan segíti a vas felszívódásának folyamatát, valamint hasznosulását, enyhe jellegű hashajtó hatással rendelkezik; védelmet adhat a szürke hályoggal szemben, és a vér koleszterinszintjének csökkenését is kiváltja. Utóbbiból adódóan nagymértékben hozzájárul a szívinfarktus, illetve a különböző szívkoszorúér betegségek kialakulásának csökkenéséhez.

A C-vitamin ugyanakkor kémiai anyagokká alakul át a szervezetben, amelyek a vizelettel távoznak. A vesekövek mintegy háromnegyede kalcium-oxalátból épül fel, ezért kerülni kell a napjainkban nagyon elterjedtnek számító mértéktelen C-vitamin-fogyasztást, azaz a hosszútávon érvényesülő 5000 mg/nap feletti adagokat.

A C vitamin hiány betegségei

A nem megfelelő mennyiségű C vitamin-bevitel komoly egészségügyi következményekkel járhat. Ínysorvadás és izombántalmak jelezhetik a C vitamin hiányát. Lassan gyógyulhat a seb, vérzékeny a beteg, fogékonyabb a fertőzésekre, és gyulladásokat is lehet tapasztalni. A C vitamin vízben való oldhatóságából következik, hogy túladagolni nem lehet, a felesleges vitaminmennyiség a vizelettel együtt távozik.

A C-vitamin forrásai

A C-vitamin természetes formában különösen a citrusfélékben, a citromban, a narancsban és a grapefruitban fordul elő, valamint megtalálható a bogyós növényekben, így a csipkebogyóban, de a paradicsom, a paprika, a kelvirág és a burgonya is gazdag C-vitaminban.

Mennyi C-vitamin szükséges?

A minimális C-vitamin szükséglet napi mennyisége 60 mg, de ez csupán ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki a skorbut, amely régen a tengerészek betegsége volt, és az egyoldalú, nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem tartalmazó táplálkozás okozta. Az operáción vagy sérüléseken átesett betegeknek ajánlott nagyobb mennyiségű, legalább napi 1000 mg C-vitamint fogyasztani.


close