Vitaminszükségletet fokozó állapotok

A vitaminok olyan járulékos tápanyagok, melyek rendszeres bevitelére szükség van a normális élettani folyamatok fenntartásához. Egyes vitaminokat a szervezetünk is elő tud állítani, más vitaminok csak külső forrásból fedezhetőek.

A következőkben arról olvashat, hogy melyek azok az állapotok, amikor a vitaminszükség növekszik, és fokozott vitaminpótlás indokolt.

Terhesség

A terhesség során a magzat és az anya szervezete úgy viselkedik, hogy az anya a saját szervezetéből fedezi a magzat vitamin- és ásványi anyag szükségletét, és az anyai szervezet a magzat szervezetében lévő raktárak feltöltését helyezi előtérbe. Fokozott szükség van az összes vitamin és ásványi anyag bevitelére, különös figyelemmel például a D-vitaminra, a C-vitaminra, de nagyon óvatosnak kell lennünk az A-vitamin és előanyaga adásával, hiszen ezek nagy mennyiségben adva károsíthatják a magzat vagy az embrió szervezetét.

Vannak olyan gyógyszerek, melyek A-vitamin-származékokat tartalmaznak, például az akne kezelésében, ezek a magzatra káros hatás gyakorolnak még szedést követően is, mert a zsírszövetben felhalmozódnak. A terhesség során a vashiányos vérszegénység kialakulása szintén igen gyakori, ezért a vaspótlás a második trimeszterben a legtöbb esetben rutinszerűen történik.

Szoptatás

A szoptatás során az édesanyák hajlamosak megfeledkezni a vitaminok pótlásáról. A vitaminkészítmények is „terhesvitamin” néven váltak ismertté, pedig ezek szedésére a szoptatás alatt is szükség van. Az anyatejes babáknak D- és K-vitamin kiegészítő adására is szükség van.

Gyermekkor, serdülőkor

A gyermekkorban zajló növekedés is fokozott vitaminigénnyel jár, érdemes speciálisan gyermekeknek kifejlesztett készítményeket adni az optimális fejlődés érdekében.

Téli időszak

A téli időszakban a fokozott légúti fertőzés-veszély miatt javasolt C-vitamint vagy multivitamint alkalmazni, így a szervezet immunrendszere erősödik, és a fertőzések kialakulásának esélye csökken.

Idős kor, menopauza utáni időszak

Az idősek és a menopauzán átesett nők esetében a D-vitamin pótlására fontos odafigyelni. A közelmúltban a D-vitamin igen sok cikknek, tudományos értekezésnek lett a témája: a D-vitamin javasolt napi dózisát emelték, erről kérje ki háziorvosa, reumatológusa véleményét. A D-vitaminról igazolódott már régebben, hogy ez nem is klasszikus vitamin, hanem hormontermészetű anyag, és az immunrendszer működésében fontos szerepet tölt be.

Dr. Csuth Ágnes


close