K-vitamin-hiány tünetei

Minden vitaminnak külön szerepe van, ezért nem lehet őket mással helyettesíteni. A K-vitamin optimális jelenléte a szervezetben – többek között – az véralvadás kiegyensúlyozott működéséhez szükséges.

Az alábbiakban részletesen olvashat azokról a tünetekről, amelyek K-vitamin hiányakor tapasztalhatóak: a véralvadási zavarokról, a csontképzési problémákról és a bélpanaszokról.

Vérzékenység és a K-vitamin

Az egészséges véralvadási mechanizmusok optimális működésében tizenkét véralvadási faktor játszik szerepet. A II, VII, IX és X alvadási faktorok szintézisében elengedhetetlen a K-vitamin megfelelő mértéke. K-vitamin hiánya esetén csökken a vér pro-trombin szintje, véralvadási problémák jelentkezhetnek, például egy egyszerű orrvérzés szokatlanul sokáig elhúzódhat, vagy vérzékenység alakulhat ki. A nők ilyenkor intenzívebb menstruációs vérzést tapasztalhatnak.

K-vitamin hiánya miatt: csontproblémák és bélpanaszok

A K-vitamin elősegíti a kalcium és a kálium felszívódását, ezáltal a csontok egészséges fejlődését. Hiánya esetén csontképzési zavarok alakulhatnak ki.

A K-vitamin csak akkor képes optimálisan felszívódni, ha elegendő epe áll a rendelkezésére. Ha a májfunkciók nem működnek megfelelően, vitaminhiány jöhet létre, melynek következményeként például vastagbélgyulladást diagnosztizálhatnak. A túl kevés K-vitamin következtében fáradékonyság és egyéb bélpanaszok, hasmenés is előfordulhat.

K-vitaminban gazdag táplálkozás

A K-vitamin egy részét előállítja a szervezetünk, de bizonyos hányada a bevitt táplálékokból szívódik fel. Ebből a szempontból kiemelten hasznos a különböző zöld növények fogyasztása, mint az uborka, a brokkoli, a spenót, a fejes saláta, a kelbimbó, a karfiol, a zöldbab, a cukkini és a kelkáposzta. K-vitaminban gazdag a vízitorma, a paradicsom, a csukamájolaj és a melasz is. A bélrendszerben történő K-vitamin termelését elősegíthetjük, ha napi szinten eszünk joghurtot vagy kefirt.

A K-vitamin tápanyagból való felszívódása nagyon változó, a szakemberek szerint 10-70 százalékos a hasznosulása. Ha valaki tartósan mellőzi a fentiekben megemlített vitaminforrásokat, annak igen nagy az esélye arra, hogy vitaminhiányos állapotba kerüljön.


close