Réz

A réz az egyik legrégebben ismert fém az emberiség történetében, és a szervezetünk egészséges működésében is nagyon nagy szerepet játszik. Nagyobb mennyiségben azonban mérgező.

A réz az emberiség történetében az egyik legfontosabb és legkorábban megismert fém. Bár nagyobb mennyiségben mérgező lehet, kis mennyiségben azonban az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, mikrotápanyag.
Egy felnőtt ember szervezetében körülbelül 80 mg-ot találunk belőle, főleg az agyban, a májban, a szívben, a vesékben, a szemben és az izmokban. A szervezetünkben megtalálható réz mintegy 90 százaléka egy speciális fehérjéhez, az úgynevezett cöruloplazminhoz kötődik.

Réz szerepe

A réz, mint nyomelem fontos szerepet tölt be a központi idegrendszer megfelelő működésében és a vérképzésben. A réz ahhoz az enzimhez is kapcsolódik, mely a szervezetben képződő, sejtkárosító hatású szabadgyökök semlegesítését végzi. Ezek a szabadgyökök szerepet játszanak egyes krónikus betegségek, daganatos betegségek kialakulásában és az öregedésben is. A réz nélkülözhetetlen a vas megfelelő hasznosításához, vagyis közvetetten a vérszegénység kialakulása ellen is védelmet nyújt.

Rézhiány

A felmérések szerint az emberek negyedének az étrendje nem tartalmaz elegendő mennyiségű rezet, és ez hosszú távon súlyos hiánybetegségekhez is vezethet, például a csontritkulás és az ízületi bántalmak kialakulásában is szerepet játszhat. Rézben gazdag élelmiszerek a hüvelyesek, a búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék, a mogyoró és a különböző belsőségek, például a máj, a sötétzöld leveles zöldségek, valamint a tengeri herkentyűk, például a kagyló.

A réz mérgező is lehet

Bár a réznek nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében, nagy mennyiségben mérgező hatású. A rézmérgezés lehet akut vagy krónikus. Az előbbire jóval kisebb az esély, az utóbbi pedig sokszor valamilyen örökletes rézanyagcsere-zavarral van összefüggésben.


Kapcsolódó tartalmak
close