B12-vitamin

Az agy és az idegrendszer megfelelő működése elképzelhetetlen a kobalaminnak is nevezett B12-vitamin nélkül.

Ahhoz, hogy az emberi szervezet egészségesen működjön, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel. A különböző nélkülözhetetlen szerves vegyületek más-más szervek és testrészek számára nyújtanak elengedhetetlen támogatást.

Meglehetősen sokféle vitamin fordul elő a természetben, de az idők során megváltozott emberi táplálkozás és életmód már nem feltétlenül teszi lehetővé a szervezet által kívánt mennyiség bevitelét.

B12 – az egyik legfontosabb vitamin

A test számára az egyik legfontosabb a – benne lévő kobaltatom miatt – kobalaminnak is nevezett B12-vitamin. Ez a vízben oldódó vitamin a központi idegrendszer és az agy mindennapi működésében játszik fontos szerepet, de hatással van a vérképzésre, a nukleinsavak felépítésére, valamint a fehérjeszintézishez és a sejtek anyagcseréjéhez is elengedhetetlen.

Noha az ajánlott napi bevitel 2-3 mikrogramm, a májunkban hatalmas mennyiség raktározódik belőle, ha teljesen megszüntetjük a bevitelt, még akkor is öt évig képes a testünket ellátni.

B12-vitamin hiánytünetei

A vitaminok közül utolsónak, a múlt század negyvenes éveiben azonosított B12 hiánya a szervezetben megnöveli a szívbetegségek és a depresszió, sőt egyes szakértők szerint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A hiány tünetei lehet a fáradság, a zavartság, a végtagbizsergés, a gyengeség, sőt az emlékezetkiesés is.

B12 vitamin forrásai

A B12-vitamin legfőbb forrásai az állati eredetű ételek, igen sok található belőle a halakban és tengeri herkentyűkben, de a gabonafélék, a tojás és a tejtermékek is tartalmazzák.

A B12-vitamint nem lehet túladagolni, ugyanis a szervezet azonnal kiválasztja a felesleget, ami mindenféle nem kívánatos hatás nélkül a vizelettel távozik a testünkből.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: B12-vitamin, folsav memóriagondokra


close