A-vitamin-hiány tünetei

Az A-vitamin-hiány tünetei többfélék lehetnek, egymástól látszólag független szimptómák fellépéséből következtethetünk rá. Szürkületi vakság, látászavar, bőrelváltozások, mirigymegbetegedések jellemezhetik.

Az A-vitamin-hiány tünetei a látásban

Szürkületi vakság, azaz farkasvakság alakulhat ki: szürkületben, vagy gyenge megvilágítás mellett látászavar észlelhető, A-vitamin nélkül ugyanis nincs elegendő fehérje az ideghártya fény- és színérzékelő receptorainak működéséhez. A sárgarépa rendszeres fogyasztása is elegendő a farkasvakság tüneteinek enyhítésére.

Az A-vitamin elengedhetetlen a retina (a szem ideghártyájának) fényre érzékeny anyagának, a látóbíbornak felépítésében. A vitamin hiányában gyakorinak számít a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése.

Az A-vitamin-hiány tünetei a test egyéb részein

Amennyiben huzamosabb ideig szenved a szervezet az A-vitamin hiányától, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai figyelhetők meg. A bőr a szőrtüszők környékén megvastagszik, sok esetben berepedezik – utóbbi leginkább az ajkakon figyelhető meg.

A-vitamin hiányában elsorvadnak a könnymirigyek, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegszenek. Ha fejlődő szervezetben lép fel az A-vitamin-hiány, akár növekedési zavar is beállhat, mivel A-vitamin nélkül sérülhet a csontosodás folyamata.


close