Vitaminhiány és alkoholizmus

Ha az élelmiszer helyébe az alkohol lép, az számos hiányosságot eredményez a megfelelő tápanyagbevitel terén. A táplálkozási hiányosságok gyakoriak az alkoholisták körében, de azok körében is, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt.

Az alábbiakból megtudhatja, milyen vitaminok hiányát okozhatja az alkoholizmus.

B1-vitamin (tiamin)

A B1-vitamin hiánya miatt károsodhat a mediális thalamus valamint a hipotalamusz. A tiaminhiány következtében általános agyi sorvadás következhet be, és problémát okozhat a rövid és a hosszú távú memóriában is. B1-vitamin hiánya áll a Wernicke-Korsakoff-szindróma hátterében is.

Folsav (B9-vitamin)

A folsav segít az új sejtek előállításában és karbantartásában. Az alkohol gátolja a folsav bevitelét, felszívódását, és a folsav eljutását a szükséges szövetekhez, valamint a folsav tárolását a májban.

B12-vitamin

Ez a vitamin szükséges a DNS létrehozásához és az idegsejtek és vörösvértestek egészségéhez. Tanulmányok szerint mind a mérsékelt, mind a súlyos alkoholfogyasztás befolyásolja a B12-vitamin szintjét.

A-vitamin

Az A-vitamin szükséges a látáshoz, szabályozza az immunrendszert, a csontok növekedését, a szaporodást, a sejtosztódást és differenciálódást. Úgy találták, hogy az alkohol elősegíti az A-vitamin hiányának kialakulását és fokozza a toxicitását, ha túlzott mennyiségben fogyasztják.

Kalcium

A vérerekhez, az izmok összehúzódásához és elernyedéséhez, a hormonok és enzimek kiválasztásához kalciumra van szükség. Az alkoholfogyasztás hatására több kalcium távozik a vizelettel, ezért kalciumhiány alakulhat ki, amely csontritkuláshoz vezethet.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Kalcium

A krónikus, túlzott alkoholfogyasztás károsítja a májat és egyéb szerveket, amely súlyos problémákat idézhet elő, és a vitaminok és ásványi anyagok hiányához vezethet. Ezeknek a hiányállapotoknak a hosszú távú következményei messze felülmúlják azt a kevés egészségre gyakorolt kedvező hatást, amely az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható.


close