Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. A zsírban oldódó vitaminok – elnevezésükből adódóan zsírban oldódnak –, a szervezet képes őket hosszú távon tárolni, nem szükséges a mindennapi bevitelük.

A zsírban oldódó vitaminok a májban és a zsírszövetben raktározódnak, ahonnan lassan mobilizálódnak. Mivel képesek felhalmozódni a szervezetben, túladagolásuk mérgezéses tüneteket okoz.

Az A-vitamin

Az A-vitamin (retinol) sokféle szereppel bír. Segíti a szemet a fényhez való alkalmazkodásban, szerepe van a csontnövekedésben, a fogak fejlődésében, a szaporodásban, a gének expressziójában.

Az A-vitamin hiányának esetén a bőr szárazzá, érdessé válik, a szervezet fogékonnyá válik a fertőzésekre, a fogfejlődés nem a megfelelő módon zajlik le, lassul a csontnövekedés.

A D-vitamin

A D-vitamin (kalciferol) elsősorban a kalcium- és foszfátanyagcserében játszik szerepet. Fokozza a kalcium felszívódását a vékonybélből, és visszaszívódását a vesében. Elősegíti, hogy a csontok fölvegyék, és beépítsék a kalciumot.

Hiánytünete gyermekkorban az angolkór, felnőttkorban a csontlágyulás, az osteomalacia. A D-vitamin túladagolásának tünetei: magas szérum kálciumszint, lassult mentális és fizikális fejlődés, csökkent étvágy, hányinger, hányás.

Az E-vitamin

Az E-vitamin (tokoferol) antioxidáns, a károsodástól védi az A- és a C-vitamint, a vörösvértesteket és az esszenciális zsírsavakat. Az E-vitamin szedése segíthet megelőzni a cardiovascularis és a rákos betegségek kialakulását. Forrásai a növényi olajok és a margarin, gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, gabonafélék.

Hiánya normál körülmények között nem jelentkezik, csak éhezésben, ez esetben vérszegénység, a terhesség alatti hiányállapotban az újszülött alacsony születési súlya fordulhat elő. Az E-vitamin túladagolása azoknál veszélyes, akik vérhígítót szednek, mert gyógyszerkölcsönhatás alakulhat ki (fokozzák a gyógyszer hatását).

A K-vitamin

A K-vitamin elsősorban a véralvadásért és a csontok felépítéséért felelős. Több alvadási faktor működéséhez is K-vitamin szükséges. A szervezet számára szükséges mennyiség felét K1-vitamin formájában a táplálékkal visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele, a K2-vitamin pedig a bélben keletkezik bélbaktériumok közreműködésével.

Forrásai a zöld növények, mint például a spenót, a káposzta, a brokkoli, egyes növényi olajok. Ha nincs megfelelő mennyiség belőle a szervezetben, vérzés alakulhat ki, hiánya előfordul újszülötteknél, anticoaguláns kezelésben részesülőknél, antibiotikumot szedők esetén. Az újszülötteknek az élet első hetében K-vitamin pótlás szükséges a bélflóra eltérő jellege miatt.


close