Milyen vitamin kell a bőrnek?

Bőrünk árulkodik az egészségi állapotunkról, étkezésünkről és a káros szokásainkról is. Az alábbiakban a bőr számára esszenciális vitaminokról olvashat, megismerkedhet az egyes vitaminok szerepével a bőr egészségével kapcsolatban, és megtudhatja, hogy ezeket hogyan tudja pótolni.

A bőr testünk egészségének tükre

A bőrünk, ha egészséges, akkor ragyog, nincsenek rajta kisebb-nagyobb sérülések, kiütések, hámhiányok. Az egészséges bőr puha, selymes tapintatú. Ha a bőr nem jut elég vitaminhoz, fakóvá, esetleg sápadttá válik, veszít ragyogásából, bőrszárazság, kiütések, foltok jelenhetnek meg rajta. Tévedés azt hinni, hogy a bőr állapota elsősorban a használt krémektől, lemosóktól, kenőcsöktől függ, bár kétségtelen, hogy ezek is igen fontosak, de alapvetően a belső egészség és tápanyag-illetve folyadékellátás a fő meghatározó.

Számos vitamin szükséges a bőr egészségének megőrzéséhez

Több kutatás is igazolta, hogy a bőr egészségében és ragyogásában, fiatalságának megőrzésében fontos szerepe van az antioxidánsoknak, melyeket a mindennapi ételeinkkel vagy táplálék-kiegészítők segítségével juttatunk szervezetünkbe. Ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk antioxidánsokat, nem csak egészséges lesz a bőr, de fiatalságát is sikerül megőriznie. A B-komplex vitamincsaládnak, az A-, a C- és az E-vitaminnak van legfontosabb szerepe a bőr egészségében.

C- és E-vitamin

A C- és az E-vitamin a napfénykárosodás ártalmait csökkenti, ami nemcsak a bőrben zajló rosszindulatú folyamatok, hanem a nem kívánt kozmetológiai károsodások rizikóját is csökkenti.

Az A-vitamin hiánya száraz, sérülékeny bőrt eredményez, hiszen ez a vitamin a bőr helyreállító folyamataihoz nélkülözhetetlen. Az A-vitamin helyileg és belsőleg alkalmazva is használatos például az acne (bizonyos típusú pattanásos elváltozások) vagy a pikkelysömör kezelésében.

B-komplex vitamin

A B-vitaminok szerepe is igen fontos a bőr egészségének megőrzésében. Közülük is legfontosabb a biotin, mely a bőrön kívül a köröm és a haj egészségéért is felelős. Hiányában bőrgyulladás, viszketés, hajhullás, töredezett köröm jelentkezhet. A biotin szerepet játszik az öregedési folyamatok megelőzésében is.

A kiegyensúlyozott étkezés sem mindig tudja fedezni az összes vitaminból szükséges mennyiséget, ilyen esetekben érdemes a vitaminokat étrend-kiegészítőből pótolni.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Vitaminhiányra utaló bőrtünetek

Dr. Csuth Ágnes


close