A-vitamin

Az A-vitamin (retinol, retinolekvivalens, vagy retinál) zsírban oldódó vitamin, amely hatást gyakorol a látásra, a bőrre, szövetekre, csontokra, immunrendszerre. Az A-vitamin megtalálható belsőségekben és különféle gyümölcsökben, zöldségekben, de a szervezet is termeli. Az A-vitamin hiánya, túladagolása egyaránt betegségekhez vezet.

Az alábbiakban bemutatjuk, milyen élettani folyamatokban vesz részt az A-vitamin, mely betegségek alakulnak ki hiányától, melyek a túladagolásától, valamint felsoroljuk az A-vitamin forrásait.

Hogyan hat szerveinkre, hol képződik az A-vitamin?

Főkép a látás folyamatait segíti elő, de fontos a bőr és egyéb szövetek épsége, a növekedés és a csontok egészséges fejlődése szempontjából is. Erősíti az immunrendszert, elősegíti a védekezést különböző (elsősorban légúti) fertőzések ellen. A legelterjedtebb előanyagok, a karotinoid vegyületek a bélrendszerben A-vitaminná képesek alakulni. Ezek közül a legfontosabb a béta-karotin.

Milyen betegségeket okoz az A-vitamin hiánya?

Az A-vitamin hiányát jelzi a szürkületi vakság, vagy ismertebb nevén a farkasvakság. A szem nem tud alkalmazkodni a gyenge fényhez, mert nem található fehérje, amely az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges. Már egy kevés sárgarépa napi fogyasztása is megszüntetheti a farkasvakság tüneteit.

A szaruhártya kiszáradása, megrepedése is az A-vitamin hiányát jelzi. A bőr és hámrétegek elváltozásai, a szőrtüszők környékén a bőr megvastagodása, valamint a bőr berepedezése, főleg az ajkakon szintén erre utal.

Mi történik az A-vitamin túladagolása esetén?

Az A-vitamint túl lehet adagolni, ha nem az orvos vagy a betegtájékoztató által előírtak szerint használjuk a készítményt. A tünete fejfájás, bőrhámlás, ízületi fájdalmak, a csontok elváltozása, illetve vesebántalom is lehet. Az A-vitamin túladagolása nem olyan gyakori, mint a ß-karotiné. Utóbbi túlzott bevitele esetén sárgásan elszíneződhet a bőr, főként a talpon és a tenyéren, de ez nem mérgező hatású.

Mennyi szükséges az A-vitaminból?

A változatos étrend általában fedezi az A-vitamin szükségletet, fontos tudni, hogy a táplálék útján nyert A-vitamin 70-90 százaléka épül be a szervezetbe, a maradéka elbomlik. Az előanyagoknak, a karotinoknak akár a 80 százaléka is eltűnhet. A táplálékkal felvett A-vitamin beépülését kedvezően befolyásolja a felszívódáshoz nélkülözhetetlen zsiradék jelenléte, valamint az E-vitamin.

Az A-vitamin kiegészítése azoknál a betegeknél ajánlott, akik koleszterinszintet csökkentő készítményeket szednek.

Miben található meg az A-vitamin?

A-vitamint tartalmaznak a belsőségek, a máj, a vese és a szív. A tej és tejtermékek, a tojás, valamint a tengeri halak is A-vitaminban gazdagok.

Retinol formában megtalálható a gabonafélékben, a hüvelyesekben, a különböző zöldségekben és gyümölcsökben, a vaj- és margarinféleségekben, a húsokban és a húsipari termékekben.

Karotinokat találunk a sárgarépában, a sütőtökben, a parajban, a kajszi- és sárgabarackban, a paprikában és a sárgadinnyében. 100 g élelmiszerben a vaj- és margarinféleségek esetében 0,2-0,5 mg, a gabonafélék és a hüvelyesek esetében pedig jellemzően 0-1,5 mg A-provitamint találunk. Ennél kevesebbet, közel 0,004 mg-ot a száraztésztákban fedezhetünk fel.


close