Vitaminok és a haj

A téli hónapok alatt szervezetünk vitaminkészletei megcsappannak, melynek jele hajunkon is kiütközik: hullani kezd és veszít fényéből. Megfelelő táplálkozással ugyanakkor megőrizhetjük hajunk egészségét.

Hajunk növekedése a fejbőrünkben található szőrtüszőkből indul ki, és bár szabad szemmel szinte észrevehetetlen sebességgel (egy hajszálunk átlagosan mindössze 0,3-0,5 mm-t nő naponta), de egyre hosszabbá válnak az innen kiinduló szálak.

Ennek a folyamatos hajképződésnek igen magas tápanyagigénye van, melyet a megfelelő táplálkozással juttathatunk a szervezetünkbe. Bizonyos vitaminok hiánya, illetve egészségügyi problémák a haj állagán és kinézetén is könnyen észrevehetőek.

Téli hajhullás

A téli hónapok beköszöntével nem csupán a fák koronája kopaszodik meg, de hajunk is jobban hullani kezd, fakóbbá válik. Ilyenkor kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, nem ér minket annyi napfény, összességében a szervezet nyáron feltöltött vitaminraktárai fogyatkozni kezdenek. Ez pedig nem csupán hajunk minőségén, de mennyiségén is megmutatkozik, tél végére sokaknál jelent problémát a hajhullás.

Vitamindús táplálkozás

Különböző balzsamok és hajvédő szerek sorakoznak már a boltok polcain, ezek azonban elsősorban a haj hidratáltságáért, mindennapos ápolásáért felelősek, a hajszálak regenerálásához nem elégségesek. A legjobb minőségű hajápolók sem segíthetnek, hogyha nem táplálkozunk megfelelően.

Hajunk védelmében a téli időszakban olyan élelmiszereket tanácsos fogyasztani, amelyek gazdagok A, B, C, E, és H vitaminokban. A téli hónapokban is érdemes friss zöldségeket enni, és javasolt a diófélék, tojás és máj fogyasztása is. A megfelelő fehérjebevitelre is tanácsos figyelnünk a vitaminszegény időszakban.

Vérszegénység és a haj

A száraz, töredezett haj utalhat vérszegénységre is, ezt általában a vas-, illetve a B-vitaminok hiánya okozza. Étrendünkbe válogassunk be minél több, vérképzéshez szükséges tápanyagokban gazdag élelmiszert.

Kiváló élelmiszer a spenót, amely gazdag vasban és kalciumban, illetve A-, C- és E-vitaminban.


close