C-vitamin-hiány tünetei

A C-vitamin-hiány tünetei tavasztól őszig ritkábban jelentkeznek. Ha mégis, ebben az állapotban a szervezet sokkal fogékonyabb a betegségekre, mint egyébként, ilyen esetekben kevésbé erős az immunrendszer.

Amennyiben megfelelő mennyiségben fogyasztunk friss zöldségféléket és gyümölcsöket, a táplálkozásunk gondoskodik róla, hogy ne alakuljon ki C-vitamin-hiányos állapot. Tavasztól őszig ennek még kisebb az esélye, hiszen a szezonális ételekkel elegendő C-vitamint viszünk szervezetünkbe.

C-vitamin hiány tünetei, kialakuló betegségek

Számos állatfajhoz képest C-vitamint képezni az emberi szervezet nem tud. Ezért kell azt táplálék segítségével bejuttatni, különben az alábbi tünetekkel számolhatunk: ínysorvadás, vérzékenység, izombántalmak, gyulladások jelentkezése, a sebgyógyulás lassulása. A beteg ellenálló képessége is gyengül, fogékonnyá válhat a fertőzésekkel szemben.

A legsúlyosabb C-vitamin-hiányos állapotban skorbut jelentkezhet, amely akár halállal végződő betegség is lehet. A skorbut az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, valamint foggyulladással és ínygyulladással jár. A régen elsősorban a tengerészek között áldozatokat szedő betegség ma már nem jellemző. A skorbut pusztítását az egyoldalú, azaz nyers zöldség- és gyümölcsféléket nem tartalmazó táplálkozás számlájára írták.


close