D-vitamin

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, az ultraibolya sugárzás hatására annak előanyagaiból képződik a szervezetben. A legújabb kutatások fényében a D-vitamin nem csupán a csontok egészéségéhez járul hozzá, de az immunvédelemben is fontos szerepet tölt be.

Ezzel párhuzamosan a D-vitamin bevitelére vonatkozó orvosi ajánlás is közel tízszeresére emelkedett a korábbi ajánlásokhoz képest. Felnőtteknek napi 1500–2000 NE D-vitamin bevitele ajánlott, amely a napfény nélküli hónapokban önmagában a táplálékkal legtöbbször nem biztosított.

A D-vitamin szerepe

A D-vitamin segít a kalcium és a foszfor szervezetbe történő beépülésében, igen fontos szerepet játszik a csontképződésben. Elengedhetetlen a fogak és a csontok egészséges fejlődéséhez. A csontritkulás megelőzésében szintén D-vitaminra van szüksége a szervezetnek. A D-vitamin az emberi csontrendszer kellő minőségű szilárdságáért felelős. A legújabb kutatások fényében pedig a D-vitamin az immunrendszer működéséhez is hozzájárul.

Aktívan hozzájárul a foszfor és kalcium visszaszívásához a bélrendszerből és a veséből, ez elengedhetetlen, hogy a csontfelépítés megfelelő legyen.

csontvelő

Hiánya esetén e két kulcsfontosságú anyag túlzott mennyiségben távozik a szervezetből a széklettel és a vizelettel, így nem válhat hormonális közreműködéssel a csontok alkotóelemévé. Az D-vitamin mennyisége az idős korral jelentősen csökken.

D-vitamin-hiány

D-vitamin hiánya esetén a kalcium nem tud beépülni a szervezetbe, így a csontok könnyebben törnek, nehezebben forrnak össze.

D-vitamin-források

A D-vitamin megtalálható a halmáj-olajokban, a májban, a tojásban, a tejben és tejtermékekben, illetve a margarinokban.


close