Molibdén

A molibdén a periódusos rendszer a 42-es rendszámú eleme, esszenciális nyomelem, amely egyes kutatások szerint a húgysav lebontásában résztvevő enzim működésében játszhat fontos szerepet.

A molibdén a gabonafélékben, száraz hüvelyesekben (például a babban, a lencsében és a borsóban), tejben, sajtban és más tejtermékekben, húsfélékben, olajos magvakban, zöldégekben (a spenótban különösen nagy mennyiségben) megtalálható esszenciális nyomelem.

Növényi eredetű táplálékfajtákban a termőföld összetétele határozza meg a tartalmát, és jó tudni, hogy változó mennyiségben az ivóvízben, valamint az ásványvizekben is megtalálható.

Molibdén a testünkben

Az emberei test főképp a májban, a vesékben, a mirigyekben és a csontokban tárolja a molibdént, de a nyomelem megtalálható a tüdőben, a lépben, a bőrben és az izmokban is. Egyes kutatások szerint a húgysav lebontásában résztvevő enzim működésében játszhat fontos szerepet.

A molibdén-hiány nagyon ritka, és egyelőre nem született elegendő tudományos bizonyíték, amely alapján ki lehetne jelenteni, hogy a hiányállapot közrejátszana egyes betegségek kialakulásában, vagy megfelelő szintje vagy külső pótlása csökkentené azok esélyét. Hasonlóképp hiányának és túladagolásának tünetei sem ismertek.

Molibdén hatásai

Egyes állatkísérletek alapján mindazonáltal arra következtetnek, hogy a molibdén-hiány szerepet játszhat a xantin nevű purinszármazékot tartalmazó vesekövek keletkezésében. Közvetett bizonyítékok alapján születtek továbbá olyan felvetések is, miszerint jelenthet bizonyos védelmet daganatok, gyulladásos és autoimmun megbetegedésekkel szemben is, illetve segítené a nemzőképesség megóvását, és csökkentené a fogak megbetegedésének kockázatát.

Napi szükséglete körülbelül 0,35 mg, amelynek elsősorban a táplálkozás a forrása. A táplálkozás során bevitt molibdén mintegy 90 százaléka kiürül a szervezetből a vizeleten keresztül.


close