Vitaminok helyes szedése

A patikák polcain végeláthatatlan sorokban állnak a különféle vitaminkészítmények. Nekünk melyikre lehet szükségünk ezek közül, és mit kell tudni a szedésükről?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, változatos és egészséges étrenddel pedig többnyire be is visszük a szükséges mennyiséget.

Az idénygyümölcsök és –zöldségek hiánya, illetve a napsütéses órák alacsony száma miatt azonban a téli-kora tavaszi időszakban szükséges lehet bizonyos vitaminkészítményeket is szedni, sőt egyesek egész évben vitaminhiánnyal küzdenek. Szerencsére több olyan készítmény is kapható, amelyekkel kiegészíthetjük az étrendünket. Nem mindegy azonban, hogy mikor milyen vitamint veszünk be!

Zsírban és vízben oldódó vitaminok

A vitaminokat két fő csoportra osztjuk, a zsírban oldódó, illetve a vízben oldódó vitaminokra. A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) a szervezet a zsírszövetben és a májban raktározza, megfelelő étrend mellett az egészséges szervezet nem is szenved komolyabb hiányt belőle. A vízben oldódó fajtákat (B-vitamincsoport, C-vitamin) ezzel szemben a szervezet nem tudja raktározni, emiatt állandó pótlásra szorulnak.

Egyéni sajátosságok és a vitaminbevitel

Testsúlyunk, egészségi állapotunk, életkorunk és életmódunk is befolyásolja, hogy milyen vitaminból mennyire van szükségünk. Érdemes olyan kombinált vitamin- és ásványianyag-készítményeket választani, amelyek a megfelelő arányban tartalmaznak minden szükséges anyagot. A megfelelő felszívódás érdekében érdemesebb étkezés közben, vagy pedig közvetlenül utána bevenni a tablettákat.

Vitaminok kombinálása

Az sem mindegy, hogy mit mivel kombinálunk. A kalciumot például nem jó, ha együtt szedjük be vastartalmú készítménnyel, az előbbi ugyanis rontja az utóbbi felszívódását. A C-vitamin viszont pont hogy megkönnyíti a vas felszívódását, így ezeket együtt is bevehetjük. Vigyázzunk azonban a K-vitaminnal, az ugyanis befolyásolja bizonyos gyógyszerek (például vérhígítók) hatását.

Összességében minden vitaminkúra előtt kérjük ki az orvosunk véleményét is, főleg hogyha rendszeresen szednénk valamilyen gyógyszert is mellette.


close