Cink

A cink egyike a legfontosabb ásványi anyagoknak, a szervezetünkben nélkülözhetetlen például az immunrendszer működésében és a bőrproblémák megelőzéséhez is fontos.

A cink fontos nyomelem, amely legnagyobb koncentrációban az agyban, prosztatában, a szemben, a vesében, a májban és az izomzatban található meg.

Kiemelkedő szerepe van többek között a genetikai örökítő anyag, vagyis a DNS előállításában és új szövetek képzésében, így abban, hogy egészséges sejtjeink szülessenek – természetesen az egészséges utódnemzésben is nagy szerepe van.

A cink szerepe

A cink mintegy 100-300 különböző enzim működéséhez szükséges, és rendkívül fontos ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, és sikeresen le tudjuk győzni a fertőzéseket. Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogy a cinktartalmú étrendkiegészítők szedése a megfázásos, influenzás időszakban támogathatja is a gyógyulást, illetve a fertőzések megelőzését. A növekedésben, szaporodásban, fejlődésben kiemelkedő a jelenléte, akárcsak az emésztési folyamatok során, valamint a vércukorszint szabályozásában.

Cink és a bőrproblémák

A cink jótékony tulajdonságai különböző bőrproblémák esetén is megmutatkoznak. A magas cinktartalmú ételek erősítik a bőr sejtjeit, és segíthetnek a pattanások elleni küzdelemben, külsőleg alkalmazva pedig a cinktartalmú krémek csökkentik a fertőzések esélyét, enyhítik az irritációt és elősegítik a seb gyógyulását is.

Cinkhiány

Cinkhiány esetén fáradékonyság, az ellenálló- és teljesítőképesség csökkenése, elhúzódó sebgyógyulás és étvágytalanság léphet fel. Szerencsére, a cinkhiány esélye meglehetősen kicsi, mert sokféle élelmiszerben természetes formájában is megtalálható.

A cink legjobb forrásai közé tartoznak a vörös húsok, a tengeri herkentyűk (elsősorban az osztriga és a kagyló), a búzacsíra és búzakorpa, valamint az olajos magvak.

További, ajánlott tartalom: Cinkhiány


close