Szintetikus vagy természetes vitamin?

Sokan azzal az indokkal utasítják el a vitaminkészítményeket, hogy az egészségüket inkább a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztással biztosítanák. De valóban kell-e félni az úgynevezett „szintetikus” vitaminoktól?

A vitaminok nagy részét étkezés során juttatjuk a szervezetünkbe, ezek az egészségünkhöz elengedhetetlen szerves vegyületek ráadásul nem csak a zöldségekben és a gyümölcsökben, de kisebb-nagyobb mértékben szinte minden élelmiszerben megtalálhatóak.

Ezekből a természetes vitaminokból viszont még egészséges étrend mellett sem biztos, hogy elegendőt juttathatunk a szervezetünkbe, ilyenkor pedig szükség lehet a pótlásukra.

A szintetikus vitamin is vitamin

A vitaminkészítmények és táplálék-kiegészítők egyre bővülő piacán egyes termékeket a természetes címkével emelik ki a többi közül, valójában azonban a forgalomban lévő áruk nagy része szintetikusan előállított anyagot is tartalmaz.

Ezzel azonban semmi gond nincsen, a laboratóriumokban előállított vitaminok kémiai szerkezete teljesen megegyezik a természetben is megtalálható vitaminokéval, így hatásuk is ugyanolyan. A készítmények segíthetnek kiegészíteni a táplálkozásunkat néhány olyan vitaminnal, amelyet az ebédünk talán kisebb mértékben tartalmazott.

Gyümölcsök és zöldségek előnyei

Azért törekedni kell rá, hogy a vitaminok nagy részét zöldségek és gyümölcsök bőséges fogyasztásával juttassuk a szervezetünkbe. Ezek ugyanis megfelelő arányban tartalmaznak egy sor olyan anyagot is – például rostokat, antioxidánsokat – amelyekre a szervezetünknek szintén nagy szüksége van.

Az étrend-kiegészítők felelőtlen mértékű szedésével pedig nagyobb az esélye bizonyos vitaminok túladagolásának is, ami legalább akkora veszélyt jelenthet, mint a vitaminhiány.


close