Cinkhiány

A cink szerepe az élő szervezetben még nem tisztázott teljes mértékben. Annyi bizonyos, hogy az inzulin alkotóelemeként szinte valamennyi anyagcsere-folyamatban részt vesz.

A szervezet cinkháztartása elsősorban a csontokban és fogakban található, de jelen van az izmokban, a bőrben, a májban és a férfi nemi szervekben is.

Cinkhiány okai

A valódi cinkhiányt súlyos egészségügyi problémák okozzák: főként éhezés, illetve idült hasmenés kapcsán találkozunk vele. A leggyakrabban trópusi vidékeken fordul elő.
A hiányt okozhatja a termőtalaj (tehát az élelmiszer) cinkhiánya, idült hasmenés, hányás, éhezés, A- és D-vitamin-hiány, B1-vitamin-hiány, alkoholos májkárosodás.

Cinkhiány tünetei

A cinkhiány tünetei rendkívül szerteágazók, ezek egyben jelzik a cink számos funkcióját a szervezetben. A cink leggyakoribb hiánybetegségei: csökkent ízérzékelés és szaglás, étvágytalanság, anorexia nervosa (mely ördögi körként súlyosbítja a cinkhiányt). A cink hiánya hajhullást, bőrbetegségeket, hasmenést, és aknét is okozhat. Látászavar, valamint memóriazavarok, körömrendellenességek is felléphetnek, de érzelmi instabilitás, és tanulási nehézségek, mozgászavarok (alacsony születési súly mellett) is származhatnak hiányából. Súlyosbodhat a hasmenés és tüdőgyulladás lefolyása, fájdalmas havivérzést (dysmenorrhoea), és fejlődési rendellenességeket okozhat.

Cinktartalmú ételek

A borjúmáj, a shiitake gomba, a spenót és a szarvashús kiemelkedő cinkforrás, de hasonlóan jó a spárga, a mángold, a kagyló, a bárányhús, a marhahús, a juharszirup, a rák, a zöldborsó, a joghurt, a zab, a tökmag, a szezámmag, a pulykahús és a tönköly is.


Kapcsolódó tartalmak
close