Vitaminhiányra utaló bőrtünetek

Ha nem táplálkozunk megfelelően és bizonyos vitaminokból hiányt szenved a szervezetünk, az a bőrünkön is nyomot hagy. Milyen jelek utalhatnak a külsőnkön vitaminhiányra?

Tél végére a szervezetünk vitaminkészletei is kimerülőben vannak, ez pedig nem csak az energiaszintünket befolyásolja, de a külsőnkön is nyomot hagy.

A bőrünk sápadtabb és szárazabb lesz a megszokottnál, viszketni kezd és kiütések is megjelenhetnek rajta. Ha a vitaminhiány alábbi tüneteit tapasztaljuk magunkon, javasolt lehet a vitaminpótlás!

Hámló, viszkető arcbőr és a vitaminhiány

A fehérjék lebontásában is szerepet játszó B6-vitamin hiányában a bőr begyulladhat, ilyenkor az arcon, főleg az orr környékén jelenhetnek meg viszkető, piros foltok.

Kiszáradt bőr

Az A-vitaminnak nem csak a szem, hanem a bőr védelmében is fontos szerepe van. Ha nem jut elég a szervezetünkbe, a bőrünk kiszárad és hámlani kezd, és tapintásra is durvábbnak érződik. A fejbőr állandó viszketése mögött is állhat az A-vitamin hiánya.

Bőr alatti vérzések vitaminhiány miatt

Az immunrendszer erősítője a C-vitamin, hiányában megnő a fertőzésveszély, és a sebeink is lassabban gyógyulnak be. Mivel az érfalak is sérülékennyé válnak, a bőr alatt apró bevérzések is megjelenhetnek.

Égő, kirepedező száj

A B2-vitamin hiánya többféle bőrtünetet is okozhat, ezek közül az egyik legjellemzőbb a száj kiszáradása és kirepedezése. Ez kellemetlen, égő érzéssel is jár a száj körül, valamint a szájon belül is megduzzadhat a nyálkahártya.

Pattanásos arcbőr

A B5-vitamin olyan enzimek termelődését segíti elő, amelyeknek a salakanyagok eltávolításában van fontos szerepük. Hiányában a bőr pórusai eltömődhetnek, ami pattanások kialakulását eredményezi.


close