Terhesség alatt C vitamin mennyisége

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr!

7 Hetes terhes vagyok. Olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy miért nem szabad 2-3000 mg C-vitamint szednem naponta? Lenkei doktor szerint nyugodtan szedhető még több is, sőt, ajánlatos. A hagyományos orvoslás pedig tiltja a nagyobb adagokat.
Nagy dilemmám még a H1N1 elleni védőoltás. Thiomersal érzékeny vagyok, emiatt egyáltalán beolthatnak engem? Ha igen, Ön szerint a terhesség mely időszakában biztosan veszélytelen a védőoltás?
Köszönettel: ...
2011. 01. 07. | 13:15

Kedves Kérdező!
A nagyobb adagú C-vitamin lerakódhat a vesében, és követ csinálhat. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a vesénken keresztül kiürül, ekkor rakódhat le. Nyilvánvalóan terhességben nagyobb a vitamin igény, de javaslom, természetes zöldségekben, gyümölcsökben vigye be a szervezetbe a vitaminokat, és ne mesterséges formában. Azzal nem fog ártani a babának sem.
Az országunkban elérhető oltás azoknak adható be, akik nem thiomersal érzékenyek, de elérhető már olyan oltás is, amiben nincsen thiomersal, esetleg ezt szerezze be. Terheseknek különösen ajánlott az oltás a fokozott influenza megbetegedési hajlam miatt.

Orvosszakértő 2011. 01. 11. | 13:55
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close