Csecsemőtáplálás, hajhullás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

4 hónapos babámat szoptatom napi hétszer, kb. 100-130 ml-eket szopik, súlya szépen gyarapodik, már 6 kg.

Érdeklődni szeretnék, hogy mivel lehet növelni a tej mennyiségét (pl. vitaminbevitel, étkezési tanácsok...) a fejésen kívül, amit minden szoptatás után csinálok, így kb. 10-30-ml-eket tudok összegyűjteni az egyes szoptatások után.

3 évvel korábban az előző gyerekemnél kb. ebben az időben jelentősen csökkent a tejem mennyisége, a fejés sem segített és emiatt anyatejpótlást kellett adnom egy másik anyuka révén.

Illetve még szeretném megtudni, hogy a nagyon erős hajhullásomat mivel tudnám mérsékelni vagy elmulasztani az E vitamin szedése és Bánfi termékek szedésén kívül, melyeket használok rendszeresen. Ez a probléma a korábbi szülést követően is ilyen erős mértékben jelentkezett és akkor kb. 2 év volt mire helyrejött.
2012. 01. 20. | 12:31

Kedves Kérdező!

A tej szaporítására valóban a legjobb a fejés, hiszen ez a mechanikai inger provokálja a tej elválasztását, másrészt nagyon fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, illetve léteznek tejszaporító teák, homeopátiás készítmények, pl. az Urtica urens, az anyukák ezeket szívesen használják, és valóban sikerrel! Másrészt csökkentse a stresszt, hiszen az adrenalin hatására kevesebb tej termelődik.
A hajhullás egyrészt természetes, hiszen a terhesség alatt ki nem hulló szálak most vesznek el, de akár szervi problémára is utalhat, ezért ha vitamin szedésére nem javul, akkor kivizsgálás indokolt, teljes labor plusz pajzsmirigy funkció első lépésben! Véleményem szerint önmagában az E-vitamin nem elég, szedje a terhesség alatt alkalmazott komplex vitamint tovább, vagy Revalidot!

Orvosszakértő 2012. 01. 23. | 10:20
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close