Vitaminok az idegrendszer működéséhez

Az idegrendszernek a szervezet szinte minden funkciójában fontos szerep jut, fontos ezért megőrizni az egészségét. Néhány vitamin a segítségünkre lehet ebben.

A modern embert érő civilizációs ártalmaknak – kiemelten a stressz – romboló hatása van az idegrendszerünkre.

Ennek számos kellemetlen tünete lehet alvászavaroktól izomgyengeségen és gyakori fejfájáson át memóriazavarokig.

Ha ismerősek ezek a tünetek, érdemes lehet egy átfogó életmódváltásba fogni, melynek részeként az alábbi vitaminokat is nagyobb arányban beiktathatnánk az étrendünkbe.

B1-B6- és B12 vitaminok

A B-vitamincsoportba sorolt vitaminoknak fontos szerepük van a zavartalan agyi folyamatokban. A B1- és B6-vitaminok az idegsejtek ellátásáért és érintkezéséért felelnek, de nagyon fontos az idegszövetek egészséges működéséhez a B12-vitamin is, hiánya a kognitív képességek jelentős mértékű romlását okozhatja az idősebb korosztályba tartozóknál. Utóbbi szerepet játszik a folsav felszívódásában, amelynek hiányában megnő bizonyos idegrendszeri zavarok, és a depresszió kialakulásának az esélye.

További, ajánlott cikkünk: B-vitamin-hiány és idegrendszeri problémák

Folsav

A folsav (amely szintén a B-vitaminok közé tartozik) szedését legtöbbször a várandós kismamáknak javasolják, pedig emellett rendkívül fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, az agyi funkciók megfelelő működésének biztosításában, illetve a depresszió elleni küzdelemben. Ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben, az koncentrálási nehézségeket, memóriazavarokat, illetve a kognitív képességek csökkenését okozhatja.

Magnézium

A magnéziumnak fontos szerepe van az idegsejtek egymás közötti kommunikációjában, de a jó hangulatért felelős szerotonin termelődését is segíti. Fontos ezért ezt az ásványi anyagot is rendszeresen pótolni.

További, ajánlott cikkünk: Az idegrendszer működéséhez szükséges vitaminok


close