Kalcium

A kalcium az egyik leggyakrabban előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben, a szervezet másfél százalékát alkotja. A szervezet kalciumraktára a csontszövet, az összes kalcium mintegy 99 százaléka itt található.

A kalcium bélből való felszívódását segíti a D-vitamin. Kalciumhiányt idézhet elő a D-vitamin hiánya, a hasnyálmirigy gyulladása vagy a mellékpajzsmirigy alulműködése.

Mivel a kalcium a csontszövetben raktározódik, a legfontosabb szerepe a csontok szilárdságának megtartása, ezen kívül az izmok és az idegsejtek elégséges működésében is szerepe van, segíti a véralvadást. Az idegrendszert is támogatja, csökkenti a stresszt, szorongásoldó hatása van, segíti a mély alvást. A magnéziumhoz hasonlóan a szabályos szívműködést és a vérkeringést is támogatja, elősegíti a vas felszívódását.

A kalcium preventív hatása

A kalcium segít megelőzni az egyes betegségeket, mint például a szürkehályogot, a vesekövet, a csontritkulást és a vastagbélrákot. Megfelelő kalciumszint mellett a magas vérnyomás és a gyulladásos bélbetegség kialakulásának is kisebb a valószínűsége.

Kalcium hiánytünetek

Kalcium hiányában csontritkulás, gyakori izomgörcs, csonttörés, izomfájdalom léphet fel, ezen kívül vasfelszívódási zavar is előfordulhat.

Az idegrendszerre sincs jó hatással ez az állapot, ugyanis zavartságot, szorongást, hangulatromlást is okozhat, és arra hajlamos egyéneknél megnő a depresszió valószínűsége. A kalcium hiánya gyermekkorban különösen veszélyes, hiszen gátolja a csontfejlődést.


close