Vitaminok és a máj

Az emberi test egyik legfontosabb szerve, a máj a hasüregben foglal helyet. Fontos szerepe van a tápanyagok és egyéb létfontosságú molekulák raktározásában, feldolgozásában és kiválasztásában is, így a vitaminok anyagcseréjében is nélkülözhetetlen feladattal bír.

A májat általában a legnagyobb méregtelenítő szervként szoktuk emlegetni, de jó tudni, hogy számos más funkciója is van. Újszülött korban részben itt folyik a vérképzés, amely később megszűnik, de a vérraktározó szerep felnőttkorban is megmarad. A beérkező tápanyagok javarésze itt kerül feldolgozásra és átalakításra, illetve a lebontásuk is itt történik meg. A máj választja ki az epét, mellyel többek között a bomlástermékek is kiürülnek a szervezetből.

Máj és a vitaminok

A máj sok más tápanyag mellett, a vitaminok anyagcseréjében is fontos szereppel bír. A bőrben, napfény hatására képződő természetes, és a belekből felszívódó, táplálékból származó D-vitamin is ide kerül, majd a májsejtekben lévő enzimek hatására alakul át, és nyeri el aktív formáját. Az aktív D-vitamin elsősorban a kalcium-háztartásra van hatással, ezen keresztül befolyásolja a fogak, csontok épségét.

A véralvadáshoz szükséges faktorok többsége is a májban termelődnek. Többek között azok a molekulák is itt képződnek, melyek a K-vitaminhoz kötődnek és ezzel együttműködve fejtik ki hatásukat a vérzéscsillapításban.

Vitaminok raktározása

A máj nem csak átalakítja a vitaminokat, de raktározza is azokat. Az A-, D- és B12-vitamin nagy mennyiségben halmozódik fel a májsejtekben. Az A-vitaminból 1-2 évre, a D-vitaminból 1-4 hónapra, a B12-vitaminból pedig 1-3 évre elegendő mennyiség tárolódik itt.

Mivel nem csak az emberi májra igaz az, hogy raktározza a vitaminokat, hanem az állatokéra is, így ezek fogyasztása révén rengeteg hasznos tápanyaghoz juthatunk hozzá. Vitaminokban különösen gazdag a tőkehal- és a marhamáj.

Természetesen a májnak is szüksége van vitaminokra a megfelelő működéshez. A méregtelenítésben és a májsejtek megújulásában a C-vitamin nyújt nagy segítséget, a szerv egészséges működéséhez pedig A- és E vitaminra van szükség. A B6, B12-vitamin és a folsav a lebontó és méregtelenítő folyamatokat támogatja, így ezek hiányában a máj nem képes megfelelően ellátni feladatát. A D-vitamin a különböző gyulladásos kórképekkel szemben teszi ellenállóvá a szervet.

Dr. Veres Dóra


close