D-vitamin-hiány

D-vitamin-hiány esetén – a hiány miatt fellépő, nem megfelelő ásványi anyag-tartalom miatt – csontjaink károsodhatnak. A D-vitamin hiányát máj-, valamint vesebetegségek is kiválthatják. Ha kóros a D-vitamin-hiány, angolkór is előfordulhat.

A következőkben a D-vitamin-hiány kialakulásának okairól írunk, sorra vesszük a hiányállapot okozta lehetséges betegségeket, valamint a megelőzés módszereit.

A D-vitamin-hiány miatt jelentkező rendellenességek

A D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Hosszú távon a nem megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitel a csontok eldeformálódását okozhatja, mivel elmarad a kalcium-beépülés. Ez törékennyé, nehezen gyógyulóvá teszi a csontokat.

Ha a növekedés időszakában jelentkezik a D-vitamin hiánya, a szervezetbe nem épül be megfelelő mennyiségű kalcium és foszfor, ami a csontok szilárdságáért felel. A csontok ugyan növekednek, de puhák maradnak. Gyenge, nem ellenálló fogazat, valamint törékeny csontozat jellemzi ezeket a gyermekeket. Elgörbülnek, és eltörnek a csontok, illetve a puha részek kidudorodnak már normál terheléskor is. Súlyosabb D-vitamin-hiányos esetben angolkór (rachitis) léphet fel.

A felnőtteket is fenyegeti a D-vitaminhiány: csontritkulásos állapot jelentkezhet, csontlágyulás, izomgörcsök léphetnek fel. Mindemellett a fogazat egészsége is rohamos leépülést mutat.

Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór

Az angolkór tömegeket érintő formáját a XX. század eleji Angliában figyelték meg. Csecsemőkorban a gyermekek nagy százalékánál a csontrendszer deformálódását tapasztalták: a drasztikus D-vitamin-hiányra görbe karok és lábak, valamint puha szerkezetű koponyacsont utalt, amelyet a napsütésben töltött rövid idő magyarázott.

Az angolkór legtöbbször amiatt lép fel, hogy a fejlődésben lévő, gyermeki szervezet nem kap olyan táplálékot, amely a minimálisan szükséges, a csontrendszer egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen mennyiségű D-vitamint biztosítaná.

Napfény hiányában úgynevezett rachitis alakul ki, ugyanis a D-vitamin nem csak táplálékkal vihető be a szervezetbe, hanem a napfény UV-B sugarainak következtében is képződik bőrünkben egy abban megtalálható, természetes anyagból.

A D-vitamin-hiány kialakulásának egyéb okai

A jelenséget magyarázhatja felszívódási betegség, amely során a bélrendszerben lévő D-vitamin nem képes kielégítően felszívódni a szervezetbe.

D-vitamin hiányát máj-, valamint vesebetegségek is kiválthatják. A D-vitamin aktív formájúvá alakításában a máj és a vese játssza a kulcsszerepet. Emellett bizonyos örökletes betegségek, valamint egyes, epilepszia esetén szedett gyógyszerek is hozzájárulhatnak a D-vitamin hasznosulási zavarához.

Hogyan előzzük meg a hiányt?

Minden második hetet betöltött csecsemő naponta D-vitamin tartalmú cseppet kap egészen a második életéve kezdetéig. Ősszel, télen, tavasszal akár 3 éves koráig is ajánlott ennek beadása. Koraszülött vagy kisebb testsúlyú csecsemők nagyobb adagban is kaphatják, mivel fokozott a D-vitamin szükségletük.

A csecsemőtápszerek ma már tartalmaznak D-vitamint is. Túladagolása gondot okozhat, tápszer fogyasztása esetén a D-vitamin adagolásáról a háziorvossal kell egyeztetni. Serdülőkorban a gyorsult növekedés miatt veszélyeztető faktor lehet a rachitis. Ilyenkor a helyes táplálkozásra és a szükséges vitaminok bevitelére is oda kell figyelni.

A csukamáj-olaj és a D-vitaminnal dúsított tejek és a margarinok tartalmaznak ilyen vitamint. A napfény jótékony hatása is nagyon fontos.


close