Vitaminkészítmények tárolása

Napjainkban egyre népszerűbbek a vitaminkészítmények és vitamintartalmú táplálék kiegészítők. Sokan takarékosságból és praktikus okokból nagy kiszerelésben szeretik vásárolni a vitaminokat, ezért nem árt tudni, hogy a vitaminkészítmények nem megfelelő tárolás esetén, könnyen elveszthetik hatékonyságukat.

Mire kell figyelnünk a vitaminkészítmények tárolásakor?

Hol ne tároljunk vitamint?

Sok ember a fürdőszobaszekrényben tartja a vitaminját, miközben nem tudja, hogy ez a lehető legrosszabb hely a tárolásra. A fürdőszobában tárolt vitamin folyamatosan ki van téve a magas páratartalomnak, és az állandó hőmérsékletváltozásnak, ami lényegesen csökkenti a vitamin hatékonyságát és szavatossági idejét.

Egy másik elterjedt tárolási hely a hűtőszekrény, ami szintén nem jó választás. A vitaminok többségének nincs szüksége hűtésre, másrészt a gyakori ajtónyitogatás miatt bekövetkező hőmérsékletingadozás és páratartalom változás nem használ a vitamin minőségének.

A konyhaszekrény sem jó hely, a magas hőmérséklet és páratartalom miatt. A kristályos vitaminok, például a C- vitamin, hajlamosak már az üveg nyitásakor bejutó páratartalomtól is oldódni, és az így ragacsossá vált vitamin már nem kellően hatékony.

Vitamintabletta ellenőrzése

Közelebbről megvizsgálva, ellenőrizhetjük a vitaminok minőségét. Az üveg belső falán tapasztalható nedvesség, apró, beszáradt vízcseppek nyomai, vagy ragacsos tapintású tabletták, az üvegen belüli páralecsapódásra utalnak, ami egyben azt is jelenti, hogy a vitamin elvesztette hatását.

Másik árulkodó jel, ha a vitamintabletta felületén apró, barna pöttyök láthatók. Ez főleg a gyermekek számára készült vitaminoknál fordul elő. A vitaminok ilyenkor az egészségre nem ártalmasak, de minőségük már nem megfelelő, gyakorlatilag hatástalanok.

Tanácsok a vitaminok tárolására

  • A vitaminokat légmentesen záródó kupakkal ellátott tégelyekben kell tárolni, szobahőmérsékleten, fénytől védve, a lehető legszárazabb helyen.
  • Használjon tabletta adagolót, mert így kevesebb alkalommal kell nyitogatnia a vitaminos tégelyt.
  • Lehetőleg ne vásároljon nagy kiszerelésű terméket. A C-vitamin például, még a legjobb körülmények közt is csak kb. 3 hónapig őrzi meg minőségét. A gazdaságos kiszerelésű dobozok pedig sokszor akár 6 hónapra vagy akár 1 évre elég mennyiséget is tartalmaznak. Ha mégis ilyen kiszerelés mellett dönt, a 3 hónapon túl felhasználandó tablettákat tegye a fagyasztóba, mert a fagyasztó szárazabb környezet a hűtőszekrénynél, és a fagyasztás nem károsítja a vitaminokat.

close