Megfelelő vitaminkészítmény választása

A multivitaminok és egyéb vitaminkészítményekkel kapcsolatban igen nagy a választék, sokszor laikusként igen nehéz kiválasztani a szervezetnek megfelelő vitaminkészítményt.

A következőkben a vitaminkészítmények óriási választékában segítünk Önnek eligazodni. A cikk elolvasásával hasznos tanácsokat kaphat az egyes vitaminkészítmények alkalmazásával kapcsolatban.

Vitaminkészítmények összetétele

A vitaminkészítmények összetétele igen változó lehet. Vannak olyan készítmények, amelyek csak egyfajta, például A-vitamin tartalmaznak; más készítmények egyes vitamincsaládokat foglalnak magukba, ilyenek például a B-komplex vitaminok. Egyes készítmények ásványi anyagokat is tartalmaznak a vitaminok mellett, vagy éppen probiotikumokat.

A készítmények dobozán mindig fel van tüntetve a pontos összetétel és a javasolt napi bevitel, ezt mindig alaposan olvassa el. Amennyiben általános erősítésre, immunerősítésre, roborálásra van szükséges, érdemes multivitamin-készítményt választani; lehetőleg olyat, ami ásványi anyagokat is tartalmaz. Amennyiben többféle készítményt is szed, alaposan nézze meg az egyes összetevőket, és ne feledje: ha azonos hatóanyagokat is fogyaszt több készítmény bevitele miatt, akkor az egyes összetevők mennyisége összeadódik!

Ez különösen fontos a zsírban oldódó vitaminok esetében, hiszen ezek felhalmozódhatnak a szervezetben, például az A-vitamin vagy a D-vitamin esetében komoly veszélyeket is jelenthet a túladagolás.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Szintetikus vagy természetes vitamint fogyasszunk?

Vitaminkészítmények

Speciális vitaminkészítmények a teljesség igénye nélkül:

  • A haj, a bőr és a köröm egészsége érdekében alkalmazott vitaminok: ezen készítmények kúraszerűen alkalmazandóak, mellettük fontos a haj fizikai és kémiai hatásoktól való védelme, illetve a megfelelő folyadékfogyasztás is.
  • A terhes vitaminok: a terhes vitaminok speciálisan kismamáknak összeállított vitaminkészítmények, melyek ásványi anyagokat is tartalmaznak, ezért ha vasat is kell szedni (ami a második trimesztertől szinte törvényszerű), akkor a terhes vitamin vastartalmát is kalkulálja bele a napi dózisba. Ugyanez a helyzet a folsavval, egyes vitaminok folsavtartalma elegendő, más készítmények esetében kiegészítő folsavszedés szükséges.
  • Speciálisan egy-egy szervrendszer egészségének megőrzésére adott vitaminok: létezik speciálisan a szív- és érrendszer, a szem, az csontok egészségéért kifejlesztett vitaminkészítmény is.

Dr. Csuth Ágnes


close