Vitaminok a szív- és érrendszer működéséhez

A vitaminok a szívünk és keringési rendszerünk egészségéhez is elengedhetetlenek.

Melyeket vitaminokat és nyomelemeket lehet érdemes rendszeresen pótolni az egészséges szív- és érrendszeri működés érdekében?

C-vitamin

Az általánosan immunerősítőként ismert C-vitamin számos módon gyakorol pozitív hatást a szervezetünkre. Segíthet többek között megőrizni az erek rugalmasságát és ellenálló-képességét, illetve gyulladáscsökkentő hatása miatt ellensúlyozhatja a stressz okozta ártalmakat is.

B1- és B12-vitamin

A B-vitaminok a szív és az idegrendszer egészségének alapja. A B1 és a B12-vitamin szükséges az izmok, így többek között a szív izmainak normális működéséhez, valamint részt vesznek a legfontosabb energiatermelő folyamatokban is.

Mivel vízoldékony vitaminokról van szó, a szervezet nem tudja nagyobb mennyiségben eltárolni, ezért állandó pótlásra szorul. Szerencsére a megfelelő mennyiségű és változatos étrenddel többnyire bevisszük a megfelelő mennyiséget.

K-vitamin

A K-vitamin segít semlegesíteni a káros szabad gyököket, szerepe van a véralvadásban, az érfalak egészségében, és védhet bizonyos szívbetegségektől is.

Magnézium

Érdemes egy ásványi anyagot is megemlíteni: a magnézium hatásait a sportolók már jól ismerhetik, hiányában azonban nem csak izomgörcsök jelentkezhetnek. A túl kevés magnézium olyan problémák kialakulásához is hozzájárulhat, mint például a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a szívizom betegségei, a szívroham vagy az érszűkület. Emellett a szervezet kálium- és kalcium-anyagcseréjére is rossz hatással van a magnéziumhiány, ami szintén kihat a szívünk egészségére.

Fontos azért kiemelni, hogy a felsorolt vitaminok együttesen sem jelentenek biztos védelmet minden szívbetegség ellen. A káros szenvedélyektől mentes, sportos életmódot kiegészítve azonban hozzájárulhatnak a szívünk, és összességében a szervezetünk egészségéhez.


close